5.9 C
Prague
Pátek, 19 dubna 2024, 9:04
- Reklama -
DomůLifestyleKvalita srsti je odrazem zdraví každého psa a kočky. Odborníci varují před...

Kvalita srsti je odrazem zdraví každého psa a kočky. Odborníci varují před šampony a krmivem

Každý z majitelů psů, rád slyší pochvalná slova komentující vzhled našeho čtyřnohého psího člena rodiny. Hustá a lesklá srst je výsledkem mnoha různých faktorů, z nichž největší vliv má výživa. Chcete-li tedy slyšet raději „To je ale krásný pes!“ než „Není ten Vás pejsek nějaký nemocný?“, vybírejte velmi pečlivě, jak a čím budete svého psa krmit.

Kromě výživy jsou důležité i další položky psího života. Přesto, že po koupeli vypadá pes úžasně, není ideální koupat ho příliš často. „K šamponu se uchylujeme jen, je-li to třeba. Kůže je pokryta tenkou tukovou vrstvou, která ji chrání před vlivy vnějšího prostředí a časté šamponování tuto ochrannou vrstvu narušuje. Je důležité si uvědomit, že kůže je největší orgán celého těla a její zdraví je pro celkový stav organismu nesmírně důležité. Proto běžnou špínu smyjeme jen vlažnou vodou, na psa vyváleného v něčem nelibě vonícím vezmeme šampon,“ říká MVDr. Michaela Riedlová.

Kartáčovat a kartáčovat…

Mnohem důležitější je pro krásnou a lesklou srst pravidelné česání a kartáčování. Pomáhá odstraňovat odumřelé chlupy a zlepšuje prokrvení kůže. Každý pes, krátkosrstý i dlouhosrstý, by měl být pravidelně, minimálně jednou týdně vykartáčován nebo vyčesán. Je velmi důležité už od štěněte opatrným a klidným přístupem učit ho ochotě podstoupit údržbu srsti. Volíme měkké kartáče, například silikonové a hřebeny s kulatými hroty.

Kvalitní výživa je číslo jedna

Bude-li pes krmen dlouhodobě potravou vyrobenou z nekvalitních surovin, obsahujících mnoho plnidel, konzervačních látek a aditiv, bude tělní pokryv jednou z mnoha stránek jeho zdraví, na které se to odrazí. Matná a řídká srst plná lupů bývá pak jedním z důvodů návštěvy veterinární ordinace. Je až překvapující, jak velmi odlišně může za několik týdnů vypadat zvíře po přechodu na kvalitní krmivo. Jedním z důvodů volby nevhodného krmiva bývá jeho nízká cena.

Zdraví zvířete za to ale nestojí a navíc náklady ušetřené na psím krmení bývají obvykle vynaloženy na následnou veterinární péči. „Je proto velmi důležité už od štěněčího věku čtyřnohého člena rodiny velmi pečlivě dbát na výběr vhodného a kvalitního krmiva. Optimální jsou například granule lisované za studena s probiotiky. Kvalitu srsti podpoříme také přídavkem lososového nebo lněného oleje, jsou zdrojem nenasycených omega 3 a 6 mastných kyselin a mnoha vitamínů a dalších prospěšných látek. Výživa je opravdu alfa a omega pevného zdraví, nejen zdravé kůže a krásné srsti,“ říká odborník na výživu psů Jiří Švihálek.

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů