14.2 C
Prague
Pátek, 26 dubna 2024, 2:04
- Reklama -
DomůZajímavostiDvě tváře manželů Rosenbergových: Za jejich život se marně přimlouval i Einstein

Dvě tváře manželů Rosenbergových: Za jejich život se marně přimlouval i Einstein

Tajemství mělo tehdy cenu života a obzvlášť, když šlo o atomovou bombu. Na vlastní kůži toto riziko poznali manželé Rosenbergovi, kteří se rozhodli vést dvojí život. Pravděpodobně nejznámější sovětští špioni byli za vlastizradu popraveni a studená válka tak vycenila i svoje velmi ostré zuby.

Po druhé světové válce se svět rozdělil na pomyslné dvě poloviny. Západ vedený USA a východ v čele se Sovětským svazem. Místo spolupráce a pokroku ve jménu míru se postupně spustil ideologický souboj kapitalismu a komunismu, který v některých chvílích dosáhl až ohavných rozměrů. Sovětské zločiny ve vlastních řadách i ve svých regionech zasáhly i Československo. 

Tisíce politických vězňů, procesy a popravení oponenti či nepohodlné osoby jsou smutnou vizitkou tehdejší nešťastné doby. Ani USA však nešetřila svého protivníka, a tak trestala i nevinné. Patřili k nim manželé Rosenbergovi? 

Jediní civilisté popraveni za špionáž

Julius a Ethel se oba narodili v New Yorku a pocházeli z chudých židovských rodin. Dohromady je svedla ideologie. Potkali se totiž totiž v roce 1936 jako členové mládežnické komunistické organizace. Od roku 1940 Julius pracoval jako inženýr v armádních laboratořích a jeho žena mu byla sekretářkou. 

Následný příběh se nevyhne nejasnostem, a proto většinu obvinění je nutno vnímat jako údajné. Julius Rosenberg se tak podle obžaloby stal špionem v roce 1942 a v posledních letech války měl využít své pracovní pozice, aby předal významné a tajné informace důstojníkovi sovětské rozvědky Alexandru Feklisovovi. Ty měly obsahovat také seznam součástek potřebných k výrobě atomové bomby. 

Historikové se však v tomto ohledu rozcházejí. Převládá totiž názor, že nešlo o tak závažné informace, jako tvrdila tehdejší obžaloba. Podle nich předané informace nesouvisely s atomovou bombou, ale raketou země-vzduch. Soud byl však nekompromisní. 

Lidská práva? 

V rámci studené války se jednalo o jeden z nejkontroverznějších procesů, který se navíc odehrál hned v roce 1951. Pomyslně tak odstartoval americký hon na komunistické čarodějnice. David Greenglass, který údajně materiály do rukou Rosenbergových předal z pracovního střediska Los Alamos, vše vypověděl FBI. 

Julius Rosenberg byl zatčen 17. července 1950 a jeho žena Ethel 11. srpna téhož roku. Jejich dva synové se za pár měsíců stali sirotky. Proces, který začal v březnu 1951, měl jasný rozsudek. Manželé však mlčeli a vinu popřeli. Trest smrti byl velmi krutý verdikt a za jejich omilostnění se přimlouval Albert Einstein, ale také papež Pius XII. Žádali marně. 

Poprava proběhla na elektrickém křesle v roce 1953 v New Yorku. O tom, že Rosenberg nebyl nevinnou obětí, se však rozhovořily archivy otevřené po roce 1995, které obsahovaly rozluštěnou šifru, odhalující aktivitu špionáže vedenou Rosenbergem. Jeho žena Ethel však pravděpodobně jednala, aniž by o důsledcích a vážnosti svých činů věděla.

Proces ve Spojených státech inspiroval mnoho umělců ke kritické tvorbě. Vznikly filmy, romány a v mnoha ohledech se jedná o jednu z nejkontroverznějších kapitol amerických dějin padesátých let. 

Zdroje: theguardian.com, irishtimes.com, history.com

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů