2.2 C
Prague
Čtvrtek, 25 dubna 2024, 5:04
- Reklama -
DomůZdravíJak podpořit správné fungování mozku, radí lékařka

Jak podpořit správné fungování mozku, radí lékařka

Mozek je řídicí orgán lidského těla, který pracuje nepřetržitě celý život, a to i během spánku. Ovládá veškeré tělesné funkce od činnosti srdce, přes trávení, pohyb, řeč až po myšlení, paměť či vnímání emocí. U příležitosti Evropského dne mozku, který je 11. března, si připomeňme význam správné péče i prevence.

Lidský mozek se skládá z miliard neuronů, které se různě propojují, každá z těchto buněk nervové tkáně může vytvářet tisíce spojení, tzv. synapsí.

Pestrá strava je základ

„Odhaduje se, že mozek každý den přijde až o 78 tisíc neuronů. Aby mozek správně pracoval, je potřeba mu věnovat dostatečnou péči. V první řadě je proto nutné dbát na pestrou a vyváženou stravu,“ říká MUDr. Kristina Slavíková, revizní lékařka VoZP.

Jelikož mozek spotřebuje každý den velké množství energie, je třeba ji pravidelně doplňovat. „Například vejce a ořechy díky svým živinám podporují poznávací funkce mozku a paměť. Borůvky, káva a další potraviny bohaté na antioxidanty mají zase ochrannou funkci. Podpůrné látky lze doplňovat i vhodnými suplementy,“ vysvětluje doktorka Slavíková.

Pohyb a kvalitní spánek

Mozek podle odbornice kontroluje každou naši myšlenku i každý pohyb. Právě do něj přicházejí senzorickými nervy informace ze všech částí těla. Jakmile mozek tyto zprávy rozšifruje a zhodnotí, vyšle potřebné signály motorickými nervy ke svalům.

„Kromě procesů řízených naší vůlí však ještě kontroluje ty automatické, například dýchání, srdeční rytmus nebo trávení. Rozhodně je dobré udržovat si mozek v kondici v každém věku a starat se o něj stejně jako například o srdce. Pro správnou činnost mozku je důležitý pravidelný pohyb, dostatečný a kvalitní spánek, ale také trénování mozkových buněk mj. prostřednictvím luštění křížovek, čtení či malování,“ dodává revizní lékařka VoZP.

Zdroje: MUDr. Kristina Slavíková, brainmarket.cz

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů