DomůZajímavostiHad bez hlavy zabil kuchaře. Může za to reflex zvířete

Had bez hlavy zabil kuchaře. Může za to reflex zvířete

Mrtvý had zabil kuchaře, který ho chtěl uvařit. Stalo se to v čínské provincii Guang-tung. Kobra siamská zabíjela ve chvíli, kdy už měla hlavu odseknutou od těla. Podle odborníků může být tento druh hada nebezpečný až hodinu po usmrcení.

Polévka z kobry siamské je v Číně oblíbenou pochoutkou. Příprava pokrmu však není bez rizika, o čemž se přesvědčil i šéfkuchař Peng Fan z provincie Guang-tung, který byl vyhlášeným mistrem právě na toto jídlo. Ovšem jak je vidět, i „mistr tesař se někdy utne“. Tentokrát to bohužel pro muže bylo tragické zaváhání.

Had měl putovat do odpadků

Na druhou stranu se nedá příliš mluvit o tom, že by kuchař udělal nějakou vážnou chybu. Kobru zabil a její hlavu chtěl po zhruba dvaceti minutách vyhodit do odpadků. Ta ho však kousla a než mu byl aplikován protijed, zemřel. Jed právě této „plivající“ kobry je přitom velmi účinný. Obsahuje neurotoxiny, které oběť paralyzují a udusí ji. Protijed tak musí být podán velmi rychle.

Seděli jsme v restauraci a čekali na menu k narozeninám mé ženy, když najednou začal rozruch. Nevěděli jsme, co se děje. Jen jsme z kuchyně slyšeli křik,“ vysvětlil čtyřiačtyřicetiletý Lin Sun s tím, že než dorazili lékaři, šéfkuchař byl mrtvý.

Useknutá hlava útoku nebrání

Podle policejního mluvčího šlo o velmi neobvyklý případ. Podle něj však šlo o jasnou nehodu. „Pan Fan měl na kousnutí vážnou reakci. Pro jeho záchranu nešlo nic dělat. Připravoval hada sám a měl smůlu. Bylo to tragická nehoda.“

Odborníci tvrdí, že hadi i další plazi mohou být nebezpeční i hodinu po zabití. Jeden z nich to pro Daily Star komentoval takto: „Hlava zůstala nadále naživu a kousla ho do ruky. V době, kdy had přijde o hlavu, je opravdu mrtvý, ale díky reflexům může stále fungovat. Zkrátka hadi mohou vstříknout jed i poté, co je jim hlava odňata.“

Hadí maso je pochoutka

V některých zemích lidé věří, že konzumace hadího masa má mystické přínosy pro zdraví. To také vedlo k tomu, že některé druhy těchto plazů byly loveny až do téměř úplného vyhubení.

Přitom „plivající“ kobry nejsou nijak známé tím, že by své oběti kousaly. Logicky dávají přednost útokům z dálky, mají k tomu dobré vybavení. Jejich cílem jsou většinou oči oběti a jejich přesnost je podle webu Daily Star úctyhodná.

Zdroj: Daily Star

PODOBNÉ ČLÁNKY
- Reklama -

NEJČTENĚJŠÍ

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů