16.1 C
Prague
Pátek, 26 dubna 2024, 5:04
- Reklama -
DomůZajímavostiTajemnou vraždu vyřešil až policejní nováček. Muž zemřel kvůli botám

Tajemnou vraždu vyřešil až policejní nováček. Muž zemřel kvůli botám

Člověk může zabíjet ze žárlivosti, z nenávisti, v amoku, kvůli penězům, ale klidně také kvůli botám. Když kriminalisté v roce 1890 našli mrtvé tělo v letenském parku, objevil se před nimi složitý případ. Mrtvý beze jména dlouho neznal svého vraha a policisté se nadřeli, aby vůbec odhalili identitu nebožtíka. Jak to všechno nakonec dopadlo?

Muzeum Policie České republiky je plné příběhů pražské kriminalistiky. Záhadné vraždy jsou však děsivou perličkou, která většinu návštěvníků zajímavá ze všeho nejvíce. Jeden z velmi zajímavých případů minulosti se týká dlouho neobjasněné vraždy muže beze jména. Kdo nakonec případ dotáhl do konce?

Rok beze stopy

Psal se rok 1890 a 30. července bylo v Letenském parku nalezeno tělo mrtvého muže. Celý rok se kriminalistům nedařilo zjistit jeho totožnost a už vůbec ne jméno vraha. Až se do práce pustil mladý horlivý policista, který na nevyřešeném případu nemohl nic pokazit.

Zásadní stopou v novém pokusu o vyšetřování byl fakt, že mrtvý muž byl oblečen jako venkovan a navíc mu chyběly boty a palec na levé ruce. Pitevní zpráva také odhalila, že muž byl stejně odsouzen k smrti, protože byl v pokročilém stadiu plicní nemoci.

Specifický popis mrtvého doplňovala ještě jedna stopa, kterou byla zakrvácená bambusová hůl s kováním ve tvaru kukuřičného klasu. Pravděpodobná vražedná zbraň ležela jen nedaleko mrtvého těla. Policisté zároveň očekávali, že musí najít někoho, komu bude mrtvý chybět.

Řezník Florian

Policista se tak se svým týmem zaměřil na pohřešované osoby. Netrvalo dlouho a slavil úspěch. Řeznický pomocník Florian Kraus se nedostavil k odvodu, údajně odešel pracovat do Hamburku. Neozval se však ani o rok později a podle popisu bylo velmi pravděpodobné, že šlo o mrtvého mladíka z parku, což později potvrdila jeho rodina při identifikaci nebožtíka na fotografii.

Mrtvý měl jméno a vrah udělal zásadní chybu. Posílal totiž rodičům Floriana lístečky jeho jménem, kde žádal o peníze. V cestě na zkušenou ho měl doprovázet zedník Jan Novák. Policie se tak vydala na adresu, kam rodina posílala peníze. Tam našli hlavního podezřelého a také věci Floriana Krause.

Ten nejprve vraždu popíral, ale až konfrontace s jeho otcem ho donutila se přiznat. Jméno mrtvého a vraha se tak nakonec podařilo odhalit. A jaký byl důvod vraždy? Pravděpodobně v tom hrály roli boty, které Novák Florianovi záviděl. Tato malichernost stála jeden život dospělého muže a Novák si kvůli svému činu nakonec vysloužil doživotní trest.

Zdroje: dvojka.rozhlas.cz, denik.cz, spolek Patron

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů