9.8 C
Prague
Čtvrtek, 25 dubna 2024, 1:04
- Reklama -
DomůZajímavostiMalé rodinné farmy mají problémy. Chceme to řešit, máme konkrétní plány, říká...

Malé rodinné farmy mají problémy. Chceme to řešit, máme konkrétní plány, říká poslanec Kučera

Rodinné farmy jsou klíčovým modelem evropského a světového zemědělství a v současnosti tvoří více než 80 % světové produkce potravin. V České republice zastupuje Asociace soukromého zemědělství přes 7,5 tisíce takových subjektů. Právě těmto podnikatelům by měl výrazně pomoci zákon o rodinných farmách, který jim jejich podnikání značně usnadní.

Novou podobu zákona prosazuje předseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Michal Kučera z TOP 09.

Větší podpora malých farem, kterou má naše vláda v programovém prohlášení, pomůže krajině i oboru. Uvědomme si, že díky rodinným farmám se v celé České republice zvyšuje kvalita regionálních potravin. Jsou to právě malí farmáři, kteří pomáhají vytvářet prostředí, které lidem nabízí nepřeberné množství jedinečných produktů. A malým farmám také vděčíme i my koncoví zákazníci za to, že máme daleko větší výběr regionální a domácí produkce přímo od zemědělců,“ říká předseda zemědělského výboru Michal Kučera (TOP 09).

Předávají si je generace

V neposlední řadě povede vyšší podpora malých farem ke zlepšení úrovně ochrany životního prostředí. „Právě malí farmáři pocházejí velmi často z rodin, které se zemědělství věnují po několik generací. K hospodaření na svých pozemcích proto přistupují velmi zodpovědně a zároveň šetrně k přírodě tak, aby mohli své podnikání jednou důstojně předat svým dětem,“ dodává Michal Kučera.

Rodinné farmy mají nepochybně budoucnost, ale potýkají se s celou řadou potíží, které je nutné začít co nejdříve systémově řešit. „Největší prohřešky by měl napravit právě zákon o rodinných farmách, který je součástí programového prohlášení vlády a má tedy podporu předsedy zemědělského výboru i ministra zemědělství.“

Zákon především ukotvuje rodinné farmy do českého právního řádu a vytváří legislativní prostor pro maximální využití jejich potenciálu a odlišení od zemědělských subjektů. Hlavním záměrem zákona je usnadnit rodinným farmám jejich práci tak, aby se mohly zaměřit na zemědělskou činnost a nebyly zatíženy složitou byrokracií.

Jak by zákon konkrétně pomohl malým farmám?

  • Definuje rodinnou farmu a upřesňuje zásadní rozdíl mezi rodinným a nerodinným zemědělským podnikáním.
  • Umožňuje převod majetku a práv v rámci rodiny bez průtahů a daňové zátěže.
  • Zlepšuje pracovněprávní vztahy.
  • Zjednodušuje stavební právo.
  • Vytváří půdní rezervu pro nové hospodáře.
  • Zjednodušuje podmínky zpracování a prodeje vlastní produkce.
  • Snižuje DPH u některých lokálních produktů.
  • Definuje rodinnou farmu jako statistickou jednotku.
  • Zavádí zásadu dobrovolnosti.
  • Zavádí možnost tvorby vlastních orgánů.
  • Zařazuje rodinné farmy do sociální politiky dle potřeby každé farmy.
  • Nastavuje férové podmínky k ukončení hospodaření.

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů