5.5 C
Prague
Sobota, 20 dubna 2024, 11:04
- Reklama -
DomůZdravíBoty pro děti? Pohodlné, vyměkčené a se zpevněnou patou, radí ortoped

Boty pro děti? Pohodlné, vyměkčené a se zpevněnou patou, radí ortoped

Už za pár dní začne dětem další školní rok. Obzvlášť u prvňáčků jsou to významné chvíle, a tak jistě chystáte všechny potřebné výtvarné pomůcky, sešity, aktovky, oblečení… a co obuv? Jaké přezůvky jsou pro děti vhodné, a které naopak nejsou? Co konkrétně by měly boty pro děti splňovat? A co je horší než nevhodná obuv?

Dětská noha se s růstem vyvíjí a klade určité nároky na správnou obuv. U velké části dětí, především v předškolním věku, je snížena klenba a děti tak mají plochou nohu. Základem obuvi (a to nejen do školy) je pohodlí. Bota nesmí nikde tlačit a ani být moc volná. Určitá rezerva ve velikosti boty je při koupi logická, ale doporučení zní: kupovat obuv častěji než koupit o dvě čísla větší s tím, že do ní noha doroste.

To lékařsky potvrzuje i MUDr. Petr Hoza, primář ortopedického oddělení Pardubické nemocnice, kde se zaměřují i na dětské pacienty. „Doplnil bych, že bota by měla být alespoň z části prodyšná, mít vyměkčenou podrážku a pevný opatek, tedy zpevnění kolem paty,” doporučuje a pokračuje ve vysvětlování problematiky plochých nohou.

Klenba nohy se postupně s věkem vyvíjí, ne každá nožka, která je plošší, je nemocná. U malých dětí je na plosce více tuku a plochonoží může být zdánlivé. Mírná osa kolen a patičky do X je do jisté míry fyziologická, u dětí v předškolním věku se toto postavení manifestuje nejvíce,” popisuje MUDr. Petr Hoza a apeluje tak na správný výběr dětské obuvi zejména pro předškoláky. Dodává však, že skutečně plochou nohu stoprocentně nevyléčí ani sebelepší boty. „Dítě s plochou nohou si vadu s sebou nese většinou celé dětství, pokud se klenba napravuje, tak pomalu a postupně,” sděluje však s uklidněním, že pro naprostou většinu dětí snížená klenba či plochá noha neznamená žádné obtíže ani žádné omezení nejrůznějších aktivit ani sportu.

Co je nejdůležitější?

Pokud se zaměříme na děti v pubertálním věku, pro ně je především na sport vhodná obuv s měkkou odpruženou podrážkou. U dětí v tomto věku je totiž častá bolest pat způsobená bolestivou apofýzou patní kosti, tedy růstovou zónou paty.„Při tvrdém došlapu pata více trpí, s tvrdou podrážkou dostává větší zátěž a může docházet k mikrofrakturám v této části paty, která pak bolí. Někdy trochu nepřesně označované jako odvápnění pat,” doplňuje ortoped Hoza.

Pevný opatek u boty je vhodný u dětí s plochou nohou. Pokud pata nemá správné vedení, pak děti snáze botu „sešmajdají“ na vnitřní straně. I proto je důležité boty opravdu zkusit, projít se v nich a zavítat tak do kamenného obchodu. Je ale vhodná obuv to nejdůležitější?

Rodiče se v ambulanci často ptají na vhodnou obuv, chtějí pro děti to nejlepší, nezdravější. Paradoxně ale zapomínají na to, že pokud dítě tráví hodiny denně u počítače či mobilu, hraním počítačových her (a takových dětských pacientů s problémy pohybového aparátu je hodně), je to pro pohybový aparát (páteř, svaly trupu, posturu) daleko škodlivější než nevhodná bota,” upozorňuje MUDr. Petr Hoza.

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů