3.7 C
Prague
Úterý, 23 dubna 2024, 10:04
- Reklama -
DomůZajímavostiSkotsko si zvolilo úředníka pro důstojnou menstruaci. Je to ale muž

Skotsko si zvolilo úředníka pro důstojnou menstruaci. Je to ale muž

Místní ženy mají už od minulého pondělí menstruační produkty zdarma. Má to ale jeden háček. Novým zákonem se Skotsko rozhodlo bojovat proti sociálním nerovnostem a takzvané menstruační chudobě a zpřístupnilo tedy hygienické potřeby všem ženám v nouzi, které je potřebují, a které nemají dostatek peněz, aby si je mohly každý měsíc pohodlně kupovat.

Takový nákup vyjde tamní ženy v přepočtu na 250 – 300 korun měsíčně při průměrné pětidenní menstruaci. Pro někoho je to možná pár drobných, pro některé naopak zcela zásadní výdaj. Navíc jsou dívky a ženy, kterým tato průměrná výbava nestačí, a ty utratí o poznání více. „Slyšíme o spoustě matek, které chodí bez hygienických produktů, jen aby mohly nakrmit své děti a používají věci, jako jsou noviny nacpané do ponožek, nebo dokonce chleba, protože je to levnější než menstruační výrobky,“ popisuje Georgie Nicholson ze sociálního podniku Hey Girls.

V dalším kroku se rozhodlo Skotsko pro zavedení a zvolení funkce úředníka pro důstojnou menstruaci. Člověk v této pozici má na starost implementaci nového zákona o bezplatném přidělování menstruačních pomůcek, ale i propagaci tématu na školách a univerzitách či diskuzi o menopauze. Jeden by si řekl, že jde o pozici, která by měla být logicky obsazena osobou ženského pohlaví, ale země se rozhodla do této role obsadit muže, bývalého trenéra Jasona Granta

Najmutí Granta vyvolalo na internetu poměrně bouřlivé reakce a živou debatu. Zatímco vedení města Dundee své rozhodnutí brání, on-line světu se příliš nezamlouvá. K celé věci se vyjádřila dokonce i tenisová hvězda Martina Navrátilová, která nazvala zvolení muže do této funkce „absurdním”

Zatímco Grant se brání a tvrdí, že fakt, že je muž v této roli může naopak pomoci bořit předsudky. „Těšíme se na výsledky naší práce, které dosáhneme pomocí změny kultury, odstraňování stigmatu a povzbuzování debat,” uvedl Grant. Susan Dalegty, známá skotská sloupkařka naopak „nechápe, koho napadlo, že je dobrý nápad obsazovat do takové funkce muže.” Další z uživatelek Twitteru a účastnice debaty Maya Oppenheim se k novému funkcionáři vyjadřuje také nespokojeně. „Opravdu mi to připadá jako vtip. První úředník pro důstojnou menstruaci – nikdy nepozná nedůstojnost toho, že ho ve škole šikanují za to, že má menstruaci, prosakuje, nemůže si dovolit řádné menstruační produkty, přestože jsou to rutinní pomůcky. Zkrátka zkušenost, kterou každá z žen bohužel zná.”

Ve své funkci si bývalý osobní trenér přijde na zhruba 36 000 liber ročně, což je v přepočtu něco přes milion korun a funkce je financovaná vládou. Ta však popírá, že by v tom peníze hrály jakoukoli roli.

Zdroj: BBC

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů