9.8 C
Prague
Čtvrtek, 25 dubna 2024, 2:04
- Reklama -
DomůZajímavostiV Kolumbii objevili dva historické vraky galér, které se potopily s miliardovým...

V Kolumbii objevili dva historické vraky galér, které se potopily s miliardovým pokladem

Známá jako „Zlatý grál vraků” – španělská loď San José skrývala odhadem 200 tun pokladů včetně zlatých mincí, cihel, smaragdů nebo čínského porcelánu.

Galéra San José byla obětí války o španělské dědictví. Potopila se v roce 1708 poblíž pobřežního města Cartagena s miliardami ukradených pokladů, ale její přesná lokace zůstala tajemstvím až do roku 2015. Kolumbijské autority konečně představily světu preciznější fotografie a videa vraku a oznámily navíc objev dvou dalších. 

Přezdívku „Zlatý grál vraků” si loď vysloužila právem od historiků i podvodních archeologů. San José převážela jeden z největších nákladů cenností, který byl kdy na moři ztracen. Podle BBC vrak našlo kolumbijské námořnictvo náhodou, pomocí podvodního vozidla na dálkové ovládání, o tři století později. 

Archeologové odhadují, že cena pokladu se může vyšplhat až na miliardy dolarů (Zdroj: Armada de Colombia, ATI)

Celá podmořská síť lodí je posetá miliony zlatých duplikátů, stříbrných mincí a smaragdů, které Španělsko vyplenilo z Jižní Ameriky. Archeologové momentálně studují náklad, jehož odhadovaná cena se vyšplhala až k 17 miliardám dolarů. Dvě nové lodě si teď ovšem také vyžádaly pozornost. „První plavidlo je ze španělské koloniální éry a druhé, podle předběžné analýzy, odpovídá období republikánského Španělska,” řekl kolumbijský prezident Iván Duque pro Heritage Daily.

První koloniální plavidlo je nejspíš loď z přelomu 18. a 19. století, zatímco druhý vrak je podle všeho o něco mladší a je datován do roku 1819, do období španělské války za nezávislost. Kolumbijské námořnictvo se překvapivě lodě ani nesnažilo objevit, v místě objevu probíhal průzkum týkající se San José a kořisti, která byla určena králi Filipovi V. španělskému. Poklad měl být rezervou v jeho pokladně během probíhající války o španělské dědictví. Ta začala smrtí Karla II. v roce 1700. Byl totiž posledním španělským Habsburkem a neměl žádného potomka, čímž započal spor o moc mezi zbývajícími příslušníky rodu Habsburků a Filipovým rodem Bourbonů. Konflikt trval až do Filipova vítězství v roce 1714 a vedl k vzestupu Britského impéria, které využilo příležitosti během chaosu.

Objeven byl mimo jiné i čínský porcelán (Zdroj: Armada de Colombia, ATI)

Bylo sice od začátku jasné, že se galéry potopily poblíž města Cartagena, ale i přesto na své objevení čekaly až do roku 2015. Autority zatím přesnou polohu nezveřejnily, protože stále probíhají spory o práva na záchranu pokladů. O ty se pře Kolumbie se Španělskem a bolivijským národem Qhara Qhara, který se domáhá spravedlnosti, neboť poklad byl původně majetkem jejich předků. Zatímco soudní spory stále probíhají, prezident Duque je lodí stále fascinován a chválí námořnictvo za pořízení nejpreciznějších snímků lodí, které svět dříve nespatřil. Dálkově ovládané podvodní vozítko je totiž vybaveno kamerami s vysokým rozlišením a může operovat až 900 metrů pod hladinou.

Během toho, co vojenští archeologové analyzují nápisy, aby zjistili, odkud přesně náklad pochází, prezident Duque přesvědčeně vzkazuje, že náklad zůstane v Kolumbii a nebude rozprodán, stejně tak vraky. „Ty jen rozšiřují možnosti archeologického bádání, takže práce jsou stále na začátku,” tvrdí námořní admirál Gabriel Perez. Kolumbijský prezident dokonce oznámil, že námořnictvo aktuálně zkoumá možnosti dalších dvanácti lodí v okolí.

Zdroj: All That’s Interesting

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů