DomůZajímavostiProhlášení Svobodných Rusů k srpnu 1968: Občanům České republiky se za okupaci...

Prohlášení Svobodných Rusů k srpnu 1968: Občanům České republiky se za okupaci omlouváme

V těchto dnech si připomínáme 53 let od chvíle, kdy pět armád vojsk Varšavské smlouvy vpadlo 21. srpna 1968 do Československa bez souhlasu jeho tehdejších představitelů. Jednalo se z hlediska mezinárodního práva o agresi a následnou sovětskou okupaci.

Tohoto zločinného aktu se zúčastnilo více socialistických zemí, ale hlavní slovo mělo tehdejší vedení SSSR v čele s generálním tajemníkem Ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu Leonidem Brežněvem, které tento vpád odsouhlasilo.

Sovětská agrese způsobila smrt několika stovek Čechoslováků, v drtivé většině zavražděných sovětskými vojáky, a miliardové škody na majetcích státu a jeho obyvatel. Stal se hrozný zločin proti nevinným lidem. Ruská federace je nástupnickým státem po bývalém SSSR a proto cítíme mravní povinnost se k této nešťastné události vyjádřit. My Svobodní Rusové žijeme na území České republiky, která  se pro nás stala druhým domovem a jsme jí za to vděčni. Proto se jejím obyvatelům za srpnový vpád sovětských vojsk omlouváme, a je nám moc líto, že jim způsobil tolik utrpení.

Putinovské Rusko se snaží přepisovat dějiny

Rusko šíří nesmysly

Také nás hodně mrzí, že v současné Ruské federaci čím dál tím víc narůstají tendence bagatelizující tento zločin. Dokonce i státní ruská média uveřejňují příspěvky, které tento barbarský akt považuji za oprávněnou pomoc československému lidu, protože prý hrozil vpád  do Československa ze Západu.

To jsou samozřejmě nesmysly, ale zároveň důkazy toho, že současné putinovské Rusko se snaží přepisovat dějiny, a zlehčovat či rovnou popírat sovětská  zvěrstva. Tento přístup my rázně odsuzujeme. Nikdo nemá právo znevažovat zločiny proti lidskosti. Zároveň ostře protestujeme proti tomu, že současné Rusko se vměšuje do vnitřních záležitostí České republiky.

za Svobodné Rusy Vitalij Ginzburg, Ildar Gareev –

PODOBNÉ ČLÁNKY
- Reklama -

NEJČTENĚJŠÍ

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů