3.7 C
Prague
Čtvrtek, 25 dubna 2024, 2:04
- Reklama -
DomůZdravíImunoterapie: Naděje pro ženy s agresivním typem rakoviny prsu

Imunoterapie: Naděje pro ženy s agresivním typem rakoviny prsu

Diagnózu rakoviny prsu si v Česku za rok vyslechne přibližně 7 400 žen. Asi 15 % z nich má typ, který je vysoce agresivní – rychle roste a metastazuje. Nazývá se triple negativní. Jedinou současnou léčbou je chemoterapie, případně – pokud se nádor zachytí v časném stadiu – operace a radioterapie. Nově se pacientkám otevírá šance na účinnou pomoc v podobě imunoterapie.

Studie prokázaly účinnost imunoterapie právě rakoviny prsu a Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) ji schválila. Podle Aliance žen s rakovinou prsu by se měly české pacientky dočkat úhrady léčby ze stran zdravotních pojišťoven už od dubna letošního roku. Novinku sdělují u příležitosti Dne triple negativního karcinomu prsu, který připadá na 3. března.

Která pacientky se k léčbě dostanou?

Jak uvádí Štěpánka Pokorná z pacientské organizace Aliance žen s rakovinou prsu, přes 30 % žen se do KOC vůbec nedostane, a jejich šance na moderní terapii je tak mizivá. „Pojišťovny úhradu léčby schválily, dostanou se k ní však jen pacientky v těchto specializovaných centrech, proto je kromě rychlosti diagnózy důležité i místo, kde se o ně starají,“ vysvětluje Štěpánka Pokorná, ředitelka Aliance.

Jak dále říká, triple negativní nádor vzniká často u mladých žen s mutacemi genu BRCA1 a BRCA2. Zpozornět by také měly ty, u nichž se v rodině vyskytlo více nádorových onemocnění v mladším věku.Tyto ženy by si měly zjistit, jaké riziko nádoru jim hrozí, pravidelně se samovyšetřovat a chodit častěji na preventivní prohlídky. Žít v neustálém strachu ale nijak nepomáhá. Je sice třeba svůj zdravotní stav hlídat, ale nepodléhat panice a silnému stresu, který zdraví rozhodně neprospívá,“ doplňuje Štěpánka Pokorná.

Podle ní se pacientská organizace často u nemocných žen setkává s tím, že hledají vinu u sebe, i když například nekouří, žijí zdravým životním stylem a sportují. „Řada z nich kvůli onemocnění ztratí partnera a bojí se, co bude s dětmi, vnitřně trpí. Přitom diagnózu rakoviny prsu si v Česku za rok vyslechne přibližně 7 400 žen. A Asi 15 % z nich má typ, který je vysoce agresivní – rychle roste a metastazuje,“ popisuje ředitelka Aliance žen s rakovinou prsu. Nová léčba tak bude pro pacientky s triple negativním typem nádoru dle Štěpánky Pokorné znamenat naději.

Zdroje: Aliance žen s rakovinou prsu, EMA

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů