12.2 C
Prague
Sobota, 27 dubna 2024, 11:04
- Reklama -
DomůZdravíOsteoporózu nemusíte dlouho poznat. Lékařka radí, čeho si všímat

Osteoporózu nemusíte dlouho poznat. Lékařka radí, čeho si všímat

Tichá epidemie 21. století, metabolické onemocnění skeletu charakterizované postupným úbytkem kostní tkáně a změnou kvality kostí. Jde o osteoporózu, která způsobuje, že křehká kost se stává náchylnější ke zlomeninám. Jak přistupovat k prevenci, radí lékařka.

Osteoporóza postihuje stále mladší osoby, celkový počet pacientů trpících tímto onemocněním se v České republice odhaduje na milion a ve většině případů jde o ženy, které jsou touto nemocí ohroženy třikrát častěji než muži.

„Nejčastější faktory způsobující osteoporózu jsou nezdravý jídelníček, kouření, přílišná konzumace alkoholu, malá fyzická aktivita či nedostatek pohybu na slunci. Řídnutí kostí totiž významně urychluje i nedostatek vitamínu D, který je potřebný pro vstřebávání vápníku v těle a pro mineralizaci kostí,“ říká revizní lékařka Vojenské zdravotní pojišťovny MUDr. Kristina Slavíková.

Čím je nebezpečná?

S osteoporózou se potýkají především ženy po padesátce z důvodu poklesu estrogenu po menopauze. „Do rizikové skupiny dále patří lidé s nízkou tělesnou hmotností a pacienti, kteří jsou dlouhodobě léčeni některými léky, např. glukokortikoidy. Osteoporóza je nebezpečná hlavně svou bezpříznakovostí, až do chvíle zlomeniny si nemusíte být vědomi, že tímto onemocněním trpíte,“ pokračuje doktorka Slavíková.

Základním opatřením v prevenci a léčbě osteoporózy je pravidelná fyzická aktivita, dostatečný příjem vápníku a vitamínu D. Vhodné jsou delší procházky, práce doma i na zahrádce, pravidelné cvičení pod dohledem fyzioterapeuta – individuální nebo ve skupině. Rovněž je potřeba vyvarovat se zvedání těžších břemen a prudkých pohybů charakteru švihu a rotace, důraz klást na cviky s výdrží, provádět je pomalu a tahem tak, aby nevyvolávaly bolest. Součástí cvičení by měla být dechová gymnastika, vhodným doplněním životosprávy a pohybového režimu je i cvičení v bazénu.

„Důležité je však především nepodceňovat prevenci. Pokud patříte do některé z rizikových skupin, určitě doporučujeme konzultaci s praktickým lékařem, který vám vypíše žádanku na vyšetření,“ dodává lékařka.

Zdroje: redakce, MUDr. Kristina Slavíková, VZOP

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů