11 C
Prague
Pátek, 26 dubna 2024, 12:04
- Reklama -
DomůOsobnostiJiří Hrzán zemřel tragicky, slavná herečka mu to vyčetla z karet

Jiří Hrzán zemřel tragicky, slavná herečka mu to vyčetla z karet

Je to více jak čtyřicet let, co z tohoto světa tragicky odešel jeden z nejtalentovanějších českých herců Jiří Hrzán. Jeho nezapomenutelné filmové i televizní role baví diváky všech věkových kategorií dodnes. Kdo by také zapomněl na „kulturního referenta“ ve filmu Homolka a Tobolka nebo ženicha Ivy Janžurové ve filmu Drahé tety a já?

Jiří Hrzán byl nadšeným sportovcem, hrával fotbal, hokej, věnoval se lehké atletice i plavání. Své pohybové nadání později zúročil také jako herec. S přihláškou na DAMU, kterou původně chtěl Hrzán studovat, neuspěl. V amatérském divadle si ho ale brzy všiml E. F. Burian, který ho přijal do svého divadelního studia.

Své první angažmá získal v Semaforu, kde hrál ve hře Taková ztráta krve, poté byl nějakou chvíli v divadle v Pardubicích a nakonec se stal členem slavného Činoherního klubu. Tam se poznal s režisérem Jiřím Menzelem, v jehož hře Mandragora dostal jednu ze svých prvních větších rolí.

Charisma i koktání ho vyšvihlo vzhůru

Jiří Hrzán se však zejména ve svých začátcích potýkal s problémovou výslovností, zejména pak s hláskou eř. Když byl navíc v emočním presu, nebyl schopen říci ani dvě, tři věty souvisle. Zkrátka lidově řečeno koktal. Jeho charisma a nesporný talent ale diváky upoutaly natolik, že se představení Mandragona stalo i díky jeho zásluze naprostou senzací. 

Na jeho dětských rysech stavěli i režiséři

Na filmovém plátně debutoval v roce 1960. Svou první významnější roli získal v komedii J. Krejčíka Svatba jako řemen, kde hrál ženicha, který je se svými kamarády obviněn ze znásilnění. Krejčík jeho herecký talent využije i v dalším filmu, a to ve snímku Penzion pro svobodné pány. Režisér chytře zužitkovává Hrzánových naivně dětských rysů a z jeho vady řeči dělá přednost. Podobně jako Krejčík potom k Hrzánovi přistupují i režiséři Václav Vorlíček a Oldřich Lipský, díky nimž herec září ve filmech Pane, vy jste vdova nebo Slaměný klobouk. 

V sedmdesátých letech se pak objevuje v dalších úspěšných komediích, jako jsou Drahé tety a já nebo Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách. V roce 1980 exceloval i ve filmu Prázdniny pod psa. Vedle komedií ovšem exceluje i ve vážných rolích ve snímku Hlídač a v Nebeských jezdcích.

Vědma Helena Růžičková i talentovaná dcera

Normalizace a nástup Gustáva Husáka se ho dotkla osobně. Začaly být stahovány některé hry, v nichž vystupoval, a dokonce musel odejít z milovaného Činoherního klubu. Živil se pak koncertními pořady, s nimiž jezdil po Čechách. 

Vedle divadla Jiří Hrzán miloval i ženy. Ženatý byl dvakrát a jedna z jeho dvou dcer, Bára Hrzánová, je také herečkou. Kromě toho měl velkou zálibu ve výškách. Byl jimi naprosto fascinován. Rád se překonával a vyhledával nebezpečí a smrti se vůbec nebál. To, že zemře mladý, mu předpověděla jeho kolegyně Helena Růžičková, s níž hrál v komedii Homolka a Tobolka. Údajně mu to vyčetla z karet.

A měla pravdu. Dne 22. září 1980 se Jiřímu Hrzánovi jeho touha po výškách stala osudnou. V noci šplhal v pražské Ladově ulici po zdi domu za přítelkyní, vylezl do pátého patra a spadl dolů. Těžce zraněný pak zemřel po dvou dnech ve Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí v Praze. Bylo mu pouhých 41 let.

Zdroje: Česká televize, Prima

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů