15.6 C
Prague
Pondělí, 29 dubna 2024, 12:04
- Reklama -
DomůZajímavostiStal se zázrak, miminko se narodilo. Cesta ale byla dlouhá, říká Jarmila...

Stal se zázrak, miminko se narodilo. Cesta ale byla dlouhá, říká Jarmila (35)

O miminko začala poprvé pokoušet v třiceti letech, když vysadila antikoncepci. S partnerem se jí ale počít dítě nedařilo, a tak se rozhodla navštívit lékaře. Gynekoložka jí tehdy sdělila, že má nízký počet vajíček a hormonální problémy. „Byl to pro mě šok, nikdy jsem si nemyslela, že bych mohla mít s otěhotněním problémy. Tehdy začal kolotoč vyšetření a léčby neplodnosti na různých brněnských reprodukčních klinikách,“ vzpomíná na těžké chvíle Jarmila (35) z Brna.

Za tři roky absolvovala dvanáct pokusů o odebrání a následné oplodnění vajíček. S každým dalším pokusem ale přicházely horší výsledky a zásoby Jarmiliných vajíček se tenčily. „Začínali jsme na odebírání osmi vajíček a skončili na nule,“ popisuje Jarmila, která podniká a zároveň je ředitelkou příspěvkové organizace.

Dlouhodobé psychické vypětí Jarmilin vztah nevydržel a s partnerem se rozešli. Mladá žena se i přesto nevzdávala naděje stát se matkou a rozhodla se zmrazit svá vajíčka do doby, než najde vhodného partnera, se kterým by rodinu založila. „Věděla jsem, že s každým dalším měsícem se moje šance na těhotenství tenčí, protože mi současně ubývá zásoba vajíček,“ vysvětluje.

Moc jsem tomu nevěřila

Na doporučení kamarádky se rozhodla naposledy změnit reprodukční kliniku a navštívila MUDr. Pavla Otevřela. „Pacientce jsem doporučil změnu složení stimulačních léků, zvýšení dávek léků a tzv. krátký protokol, kdy dojde ke stimulaci a odběru vajíček už během 10–12 dnů užívání léků. Po řadě vyšetření jsem také místo pouhého odebírání vajíček rovnou navrhl jejich oplodnění pomocí spermií partnera,“ říká lékař.

Jarmila byla v té době s novým přítelem necelý rok, ale i tak se rozhodli společnou léčbu podstoupit. „Moc jsem tomu nevěřila, protože jsem umělé oplodnění pomocí embryí absolvovala i na bývalé reprodukční klinice a bez úspěchu. V nitru jsem ale stále doufala, že to tentokrát bude jiné. A bylo, za devět měsíců se mi narodila dcera,“ popisuje maminka tříměsíční Elly a dodává: „Díky panu doktoru Otevřelovi jsem se po několika letech trápení dočkala vytouženého miminka, a navíc mám naději i na další děti v budoucnu.“

Co na to lékař?

„S abnormálně sníženým počtem a kvalitou vajíček se potýká přibližně 1 % třicetiletých žen. S přibývajícím věkem počet pacientek roste. Na možné problémy může ženu upozornit řada symptomů. Zejména nepravidelná menstruace, především zkracování menstruačních cyklů a nižší intenzita menstruačního krvácení,“ říká MUDr. Pavel Otevřel, vedoucí lékař reprodukční kliniky Reprofit.

Ve větším riziku jsou podle něj také ženy, v jejichž rodinách je běžná dřívější menopauza. „Zásadní je neodkládat návštěvu specialisty. Pacientkám s těmito problémy doporučuji co nejrychleji otěhotnět, a to i za pomoci IVF. Vajíčka lze také zmrazit, zejména v případě, že žena nechce otěhotnět ihned, ale děti v budoucnu plánuje. Potížím s nízkým počtem a kvalitou vajíček se bohužel zcela předejít nedá. Stav ale může zhoršovat a urychlovat kouření.“

Zdroje: redakce, vyprávění paní Jarmily, MUDr. Pavel Otevřel

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů