DomůLifestylePrůměrný plat herce Národního divadla je pod úrovní nástupního platu do supermarketu,...

Průměrný plat herce Národního divadla je pod úrovní nástupního platu do supermarketu, říká Filip Rajmont z Ulice

Herec Filip Rajmont je u diváků velmi oblíbený. Ani v osobním životě se rozhodně nenudí – nedávno přiznal, že během dob, kdy učil na DAMU, randil se studentem! Tím byl Ivan Lupták, který hraje v Ordinaci v růžové zahradě. Co prozradil o své přezdívce? A jak se dá skloubit hraní v Národním divadle a komerčním seriálu?

Proč vám v Ulici říkají pilíř?

To vzniklo samozřejmě jako vtip. Toto mírně afektované oslovení se v dávných dobách používalo jako oslovení největších hereckých hvězd Národního divadla. Takže jsem to jednou z legrace použil, aby se ke mně kolegové v Ulici chovali dostatečně vážně, protože jsem přece pilíř Národního divadla. Jenže ono se to chytlo a od té doby mi to zůstalo. Takže už když přicházím, tak přátelé z Ulice volají, že přichází pilíř, no… A takhle to tu mám už deset let. Na druhou stranu to vlastně není až tak špatná přezdívka.

S trochou nadsázky – jak byste porovnal práci na Ulici a v Národním divadle?

Já bych to neporovnával, protože je to úplně jiný obor. Divadelní a televizní herectví je absolutní rozdíl. Já jsem vystudoval DAMU, takže bych si dovolil říct, že mám více zkušeností s divadlem. A v Ulici je beztak všechno ještě úplně jinak. V Ulici máme na zkoušku často méně než deset minut a v divadle zkoušíme inscenaci dva měsíce. Ulice je skvěle vymyšlená komerční věc, kterou mají diváci rádi. Na divadle děláme umění. Očekávání publika je jiné a každá z variant vyžaduje jiné schopnosti a zkušenosti.

Není to zvláštní kombinace?

Mně by asi vadilo, kdybych jednu z těch věcí nedělal. Dopoledne natáčím nekonečný seriál a večer hraji vážný klasický titul v divadle pro živé diváky. Právě ta pestrost je na herectví zábavná.

Otík Puklický (foto: se souhlasem TV Nova)

Panuje mezi kolegy v Národním divadle nějaký despekt k natáčení televizních seriálů?

Ta doba už je pryč. Myslím, že neznám herce Národního divadla, který by někdy v televizi nehrál. A není to jen o finanční motivaci, která je samozřejmě nepopiratelná. Mimochodem nedávno jsem zjistil, že průměrný plat herce Národního divadla je pod úrovní nástupního platu do supermarketu. Takže čistě z praktického hlediska je nutné dělat i komerční věci. Ale já za tím vidím i další důvody. Třeba příležitost neustále zlepšovat práci před kamerou nebo potkávat nové lidi.

Co rád děláte, když máte volno?

Už dva roky se snažím chodit denně plavat do Podolí. Většinou mi to vyjde tak čtyřikrát týdně. Alespoň tam z Vinohrad vždy dojdu pěšky, to je součástí toho mého tréninku.

Zdroj: redakce, TV Nova, VOYO

PODOBNÉ ČLÁNKY
- Reklama -

NEJČTENĚJŠÍ

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů