21.2 C
Prague
Čtvrtek, 2 května 2024, 1:05
- Reklama -
DomůLifestyleMatematika zločinu: V minisérii si zahrál pravý Tomáš Toman

Matematika zločinu: V minisérii si zahrál pravý Tomáš Toman

Justiční omyl, který se dostal až na televizní obrazovky. To je příběh Tomáše Tomana, který seděl ve vězení za zločin, který nespáchal. Podle posudku znalce Jiřího Strause ubil mladíka pěstmi. Nebyla to ale pravda. Zastání našel až u Ústavního soudu.

Minisérie Matematika zločinu vypráví příběh Tomáše Tomana, který se ozval novinářce Magdaleně Sodomkové z indonéského vězení. Byl zadržen na útěku před českou spravedlností a tvrdí, že zločin, za který byl odsouzen, nespáchal. Měl pravdu. Tehdy mu však věřil jen málokdo.

V hlavní roli se vůbec poprvé představila Lucie Štěpánková, do té doby získávala jen role vedlejší. Zahrála si reálnou postavu novinářky Magdaleny Sodomkové. Nechybí ani Barbora Bočková, která si zahrála Dánku Brit Jensen. Dámy jsou autorkami krimi podcastu Matematika zločinu, který byl minisérii předlohou. Silný příběh, u kterého mrazí, že se opravdu stal.

Lucie Štěpánková a Barbora Bočková v Matematice zločinu (foto: se souhlasem TV Nova)

Kdo je Tomáš Toman?

Byl odsouzen na 12,5 roku za vraždu, kterou nespáchal. Před trestem utekl do zahraničí. Pobýval v Austrálii, kvůli vízu ale musel občas vycestovat pryč. Z finančního hlediska volil Bali, to bylo paradoxně nejdostupnější. Právě tam byl zadržen. V roce 2008 u pražského klubu Cross údajně při rvačce zabil mladého muže. Nakonec našel zastání u Ústavního soudu, který jeho stížnosti vyhověl a věc vrátil k Městskému soudu v Praze. Ten obnovu procesu povolil a Tomana propustil na svobodu.

„Jednání bylo velice emotivní. Očekávalo se, že soud povolí obnovu procesu, protože Ústavní soud dal za pravdu vědcům z ČVUT, že v případu došlo k velké řadě pochybení. Nicméně nikdo neočekával, že by byl Toman propuštěn na svobodu tak, jak se to později stalo,“ řekla tehdy novinářka Magdalena Sodomková.

Dnes bych se nepral, říká

Obhajoba tehdy napadala zejména posudek znalce Strause. Byly v něm podle Sodomkové základní chyby ve výpočtech, pracoval také se špatnými údaji. Když mě pustili, měl jsem docela štěstí, dostal jsem super pracovní nabídku, vypracoval se, profesně se posouval. Bude to osm let, jsem úplně jinde, než jsem byl. Celkově to beru jako druhou šanci. Mám skvělou ženu, dvě krásné dcery. A když se na podívám zpětně, tak bych se určitě nepral,“ řekl Tomáš Toman. Osm let po propuštění je z něj hvězda, z pozornosti ale radost nemá.

Nemám z toho moc radost, ale je to součást toho, kam jsme šli od začátku toho podcastu. Ale že se to dostane takhle daleko, jsme nečekali,uznal práci Sodomkové a Jensen při rozhovoru pro Super.cz. V minisérii si také zahrál. Seděl v soudní síni.

Celá minisérie je už teď dostupná na Voyu. Diváci s obdivem uznávají, že Jan Nedbal je v roli Tomana fenomenální!

Zdroj: redakce, super.cz, irozhlas.cz, Voyo, Instagram

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů