3.7 C
Prague
Čtvrtek, 25 dubna 2024, 2:04
- Reklama -
DomůZdravíRakovina kůže: Lékařka vysvětluje, u koho je výskyt melanomu vyšší a proč

Rakovina kůže: Lékařka vysvětluje, u koho je výskyt melanomu vyšší a proč

K nejčastějším nádorovým onemocněním patří rakovina kůže, výskyt její nejrizikovější formy, melanomu, navíc neustále stoupá. Evropský den melanomu připadá na 30. května.

Imunitní systém kůže je oslabován silným slunečním zářením, které mění genetický materiál kožních buněk. Reparační systém pak nemůže tyto změny v kožních buňkách napravit a nesprávná informace je předávána dále. „Maligní melanom je nádor z pigmentových buněk, které se začnou nekontrolovatelně množit a tvořit tak dceřiná ložiska. Právě kvůli schopnosti metastázovat se jedná o jednu z nejzhoubnějších forem rakoviny. Nejčastěji se melanom vyskytuje na kůži, která je často vystavována slunečnímu záření,“ říká MUDr. Kristina Slavíková, revizní lékařka Vojenské zdravotní pojišťovny.

Roli hrají i geny

Téměř polovina těchto kožních nádorů podle lékařky vzniká z mateřských znamének. „Riziko výskytu melanomu je vyšší u osob, které mají světlou, pihovatou pleť, která se lehce spálí, a rovněž mnoho pigmentových znamének. Roli hraje i genetická zátěž nebo nevhodné slunění v dětství.“ Sluneční záření máme rádi, dodává nám dobrou náladu, pocit spokojenosti. Má však i negativní účinky jako spálení kůže, vrásky a riziko vzniku kožních nádorů.

Musíme počítat s tím, že negativní účinky ultrafialového záření převažují nad pozitivními. Kůže sice vytváří za pomoci paprsků UVB vitamin D3, důležitý pro naše kosti, ale k tomu stačí jen malá dávka – 15 minut na slunci denně. Riziko vzniku kožního karcinomu se určuje již během dětství a dospívání. Proto mají děti a mladí lidé používat opalovací prostředky s ochranným faktorem 30 a vyšším, který chrání před UVA a UVB zářením a je vodě odolný. Vyhnou se tak nejen možnému spálení kůže, ale i případnému vzniku závažnějších onemocnění,“ pokračuje doktorka Slavíková.

Kontrola mateřských znamének

Nejčastěji se melanom projevuje jako zvětšující se skvrna, může však dojít i k růstu nad okolí kůže nebo ke změně pigmentace znaménka. Důsledné sledování kožních změn na těle je v rámci prevence zásadní, stejně jako pravidelná kontrola mateřských znamének u dermatologa. „Tu by měl každý dospělý podstoupit alespoň jednou ročně. Při jakékoli pozorované odchylce se pak doporučuje urychlená návštěva u ošetřujícího kožního lékaře,“ dodává revizní lékařka.

V případě, že dermatolog objeví podezřelý projev, chirurgicky ho odstraní a odešle k histologickému vyšetření ke stanovení stádia nemoci. Poté zpravidla dochází k odstranění kůže v místě původního melanomu. „Pokud se však melanom rozšíří do více ložisek (tzv. metastází), jsou možnosti léčby poměrně omezené. Nádor totiž není na běžné léčebné metody příliš citlivý,“ vysvětluje MUDr. Slavíková. Čím dříve tedy člověk k lékaři s podezřelým znaménkem přijde, tím větší šanci má na uzdravení.

Zdroje: garantkou textu je MUDr. Kristina Slavíková

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů