9.1 C
Prague
Pátek, 19 dubna 2024, 2:04
- Reklama -
DomůZajímavostiDerby pražských S: Po zápase odvolaný gól i neporazitelná Slavia, která drtila...

Derby pražských S: Po zápase odvolaný gól i neporazitelná Slavia, která drtila Barcelonu i Bayern

Boj o fotbalového krále Prahy je tím nejprestižnějším utkáním v české nejvyšší fotbalové soutěži. Kromě toho, že se jedná o utkání dvou nejúspěšnějších klubů v naší historii, je rivalita určena také bojem o hlavní město. Jak se rodila tradice slavného derby pražských S?

Už historicky první derby pražských S definovalo rivalitu dlouhou více než 100 let. V roce 1896 na Císařské louce původně zvítězila Sparta poměrem 1:0. Tehdejší pravidla fotbalu však počítala s tím, že oba kapitáni musejí po skončení utkání souhlasit se vstřelenými góly.

Nestalo se tak a Slavie výsledek reklamovala. Legendární rozhodčí Josef Rossler-Ořovský tak musel jediný gól utkání odvolat a zápas skončil poměrem 0:0. Zrodila se rivalita takových rozměrů, že další utkání se odehrálo až za 11 let. 

Chudá Sparta

Úplné počátky klubu nalezneme v roce 1891, kdy parta nadšenců založila na pražských Maninách klub s názvem AC Praha. Rozhádaný soubor však po dvou letech opustila skupina vedená bratry Karlem, Otou a Josefem Malečkovými. Ti založili Athletic Club Královské Vinohrady.

Čtvrť tehdy nenáležela k Praze a jednalo se o samostatné a bohaté město. Také proto si zakladatelé od radnice slibovali velkou finanční podporu. Oficiální datum založení se vztahuje k 16. listopadu 1893 a prvním předsedou byl Maxmilián Švagrovský. 

Vytoužená finanční podpora od vinohradské radnice stále nepřicházela. Když fotbalový klub nedostal ani pozemek pro nový stadion, rozhodl se pro změnu působiště. Památná chvíle se datuje na 9. srpna roku 1894, kdy v kavárně Demínka povstal Vladimír Horejc a mezi přítomnými pronesl: „Nechť se náš klub napříště zove AC Sparta!

S odkazem na tehdy velmi populární antickou kulturu byl návrh s nadšením přijat. Jméno však není všechno a klub stále postrádal vlastní stadion. Tréninky se tak odehrávaly na vojenském cvičišti na Invalidovně a zápasy na Císařské louce. 

Sparta byla v té době stále velmi chudý klub. Dnešní symbolické rudé dresy vznikly v podstatě z nouze. Úplně první svetr byl černý s velkým bílým S. Finanční krize byla v mnoha chvílích tak silná, že hrozil regulérní zánik. V těchto chvílích se musel klub smířit i s obnošenými červenočernými košilemi. 

Za prvním velkým úspěchem stáli paradoxně rozhádaní hráči Slávie, kteří přišli posílit konkurenční klub. V roce 1904 se Sparta stala nejlepším fotbalovým mužstvem Rakouska-Uherska, když porazila First Viennu, BTK Budapešť a s mistrem anglické ligy Newcastle United prohrála jenom o gól 2:3, což se v té době počítalo jako neskutečný úspěch.

Uprchlíci od sešívaných se však vrátili do svého mateřského klubu a Spartu čekal strmý pád na zem. V té době se alespoň definovala poloha týmu a jeho estetická podoba. První stadion v Holešovicích byl po roce vystřídán za Letnou v místech, kde dnes stojí Národní technické muzeum. Slavné rudé dresy Sparta získala díky iniciativě pana Petříka, který je přivezl z Londýna, kde je nosil slavný Arsenal. Z nouze tak vznikl symbol dnes nejúspěšnějšího českého fotbalového klubu. 

Neporazitelná Slavia

Oproti pražskému rivalovi byla Slavia klubem s intelektuálními kořeny. Ty se začaly rozrůstat postupně od roku 1892, kdy během schůze vysokoškolského Literárního a řečnického spolku ve Vodičkově ulici byl založen sportovní odbor Akademický cyklistický oddíl Slavia.

Brzy po svém založení byl však spolek rozpuštěn pro svoji údajnou protirakouskou činnost. Dne 31. května 1895 z iniciativy Jaroslava Hausmana se zakládá „Sportovní klub Slavia“ a prvním starostou se stal Karel Ankrt. 

Jak Sparta dlouho hledala svou symbolickou tvář, tak Slavie tu svoji nachází hned v počátku. Oficiální barvy klubu se staly červená, bílá a pěticípá hvězda směřující hrotem dolů. Slovanské barvy a symbol naděje v časech nezdaru v podobě hvězdy na dresu se staly charakteristickým podpisem pražského klubu.

Oficiálně první trénink se konal v listopadu roku 1895 na Císařské louce. V úplných počátcích Slavia hrála pouze tréninkové zápasy a neměla stálé místo domácího hřiště. 

Od počátku, kdy se Slavia pustila do soutěžního kolbiště, tak naprosto dominovala. V letech 1896-1902 vyhrála šest z devíti neoficiálních titulů Mistrovství Čech. Svou domácí půdu si v počátku našla na Letné, kde dnes svoje domácí utkání hraje její největší rival. Počátek století se odvíjel ve znamení obrovských sportovních úspěchů, kdy svoji dominanci na domácí půdě byla Slavia schopná potvrzovat i v utkáních na mezinárodní scéně.

Skalpy týmu jako Southampton FC, FC Barcelona, Bayernu Mnichov nebo Rapidu Vídeň ji katapultovaly na úroveň těch vůbec nejlepších týmů celé Evropy. Velkou zásluhu na tomto úspěšném období měl také legendární skotský trenér John Madden, který ve své roli vedl Slavii neuvěřitelných 25 let. 

Derby se blíží

Za zmínku z fotbalové historie stojí i fakt, že v Pražském derby byla Sparta schopná svého největšího soupeře porazit až v sedmém zápase. Z toho největší výhra se datuje na rok 1907, kdy Slavie vítězí v poměru 9:1. V celkovém součtu utkání má však Sparta lepší poměr výher než sešívaní. 

Hluboká historie pamatuje několik dalších památných bitev a dlouhou řadu nezapomenutelných osobností jak z jedné, tak druhé strany. Historie klubů je však pomyslným startem, který by měl znát každý. O to víc, když se nachází na jedné straně z pomyslné fotbalové barikády.

Zdroje: seznamzpravy.cz, sport.cz, ceskatelevize.cz, blesk.cz

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů