9.8 C
Prague
Čtvrtek, 25 dubna 2024, 2:04
- Reklama -
DomůOsobnostiHříšnou Angeliku měl hrát někdo jiný. Libuše Švormová jí dala nezapomenutelný hlas

Hříšnou Angeliku měl hrát někdo jiný. Libuše Švormová jí dala nezapomenutelný hlas

Filmová Angelika ztvárněná krásnou francouzskou herečkou Michele Mercier v hlavní roli si v Československu vydobyla obrovskou popularitu. Hlasem Libuše Švormové k divákům hovořila v pěti dílech, které se často opakují v televizním programu, protože zrzavá kráska má nadále své věrné fanoušky. Jak tento projekt vznikl a co o něm rozhodně nevíte?

Premiéra filmu Angelika, markýza andělů se odehrála v prosinci roku 1964 ve slavném pařížském kabaretu Moulin Rouge. V Československu se první film z pětidílné série poprvé promítal až v politicky téměř svobodně uvolněném roce 1968. Role, která proslavila herečku Michele Mercier, však mohla patřit zcela jiné slavné a mnohem zvučnější celebritě filmového plátna. 

Konkurzy slavných

Herečka Michele Mercier je jednou z hereček, která je pevně spojena se svou rolí tak silně, že je nelze ani oddělit. Paradoxně však diváci v šedesátých letech mohli vidět v roli nádherné blondýny někoho úplně jiného. Na konkurz se dostavila dokonce Brigitte Bardot a Jane Fonda. Angelika mohla být pouze jedna. 

Vtipný je i kontext, proč svou roli dostala. Během náročného konkurzu totiž spustila nefalšovaný hysterický záchvat a naštvaně dokončila nacvičenou scénu a odjela domů. Naopak tento nestandardní výkon rozhodl o tom, že svou ikonickou roli dostala. 

Herečka také změnila svou vizáž. Původně černovlasá a hnědooká rodačka z Nice se proměnila v blondýnku se zelenýma očima. Michele Mercier si kromě jiného zapsala do herecké smlouvy pravidlo o tom, že se na plátně nikdy neobjeví náhá. 

Nesnesitelná

O tom, že francouzské herečce stoupla sláva do hlavy, vypovídá také fakt, že měla být ve třetím díle přeobsazena, protože režisér Bernard Borderie si už nedokázal s náročnou Angelikou představit spolupráci. 

Její oblíbenost byla v té době tak obrovská, že něco takového nepřipadalo v úvahu. Režisér si prosadil svou alespoň částečně. Nevznikl totiž plánovaný šestý díl, a to ze stejných důvodů. 

Zdroj: csfd.cz, extra.cz

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů