5.6 C
Prague
Sobota, 20 dubna 2024, 2:04
- Reklama -
DomůOsobnostiChtěl, aby ho brali jinak. Kariéra Petra Nárožného mohla jít úplně jiným...

Chtěl, aby ho brali jinak. Kariéra Petra Nárožného mohla jít úplně jiným směrem

Na začátku kariéry se Petr Nárožný proslavil na prknech divadla Semafor. Pak přišla řada filmů a divadelních představení. Málokdo však ví, že má vystudovanou ČVUT a začínal jako moderátor koncertů legendární kapely Rangers. Proč si v průběhu kariéry řekl, že už nechce pokračovat pouze v komediálních rolích? 

Když se Petr Nárožný ohlížel za svou filmovou kariérou, hodnotí ji překvapivě kriticky. „Byly to většinou malé role v normalizačních komediích. A když přišla nějaká větší, tak se ten film většinou nepovedl. Pokud jde o to, co jsem natočil, tak není na co být pyšný,“ sdělil Petr Nárožný v rozhovoru pro Český rozhlas.

Oblíbená herecká osobnost je na sebe možná až příliš přísná. Za svoji kariéru totiž ztvárnil hned několik významných rolí v Činoherním klubu a jeho osobitý hlas si pamatuje hned několik generací dětí, které vyrůstaly u animovaného večerníčku Mach a Šebestová. První krůčky ke slávě Nárožný vyšlapal v divadle Semafor, kde několik let vystupoval v komediální trojici s Luďkem Sobotou a Miloslavem Šimkem. Herectví nestudoval, ale z amatéra se stal velmi rychle profesionálem. A nejen to.

S kapelou Rangers

Veřejné vystupování si Petr Nárožný poprvé vyzkoušel před koncerty legendární kapely Rangers. Country uskupení mu dávalo prostor projevit svůj komediální talent. Jako bavič a moderátor tehdy fungoval ve dvojici s hercem Michalem Pavlatou. V roce 1973 přišlo angažmá v divadle Semafor. Málokdo však ví, že v roce 1968 dokončil dálkově stavební fakultu na ČVUT v Praze. 

Činoherní klub

Zlom v jeho kariéře přišel v roce 1980, kdy nastoupil do Činoherního klubu v Praze Ve Smečkách. „V šedesáti metat kotrmelce a hrát zběsilé blbce jsem nechtěl. Pak mi zavolal režisér Smoček. Usiloval o co nejpravdivější obraz světa, který je vždy tragikomický,” vzpomíná v rozhovoru pro Český rozhlas Nárožný. A zrodil se herec, na kterého zřejmě jen tak nezapomeneme.

Zdroje: Český rozhlas, ČSFD

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů