6.3 C
Prague
Pátek, 19 dubna 2024, 6:04
- Reklama -
DomůLifestyleKýčovitá, nedokonalá i chytrá. Jaké trendy zavládnou v kuchyních pro rok 2023?

Kýčovitá, nedokonalá i chytrá. Jaké trendy zavládnou v kuchyních pro rok 2023?

Kuchyně je podle čínského učení Feng-šuej nejdůležitějším místem v domě. Nejen, že se tady připravují pokrmy, ale zároveň zde rodina pravidelně usedá u jednoho stolu. I z toho důvodu se tato místnost právoplatně nazývá srdcem a duší domova. A i když má každý z nás malinko jiné představy o jejím dokonalém vzhledu, představíme vám, jaké aktuální trendy panují v jejím zařizování v letošním roce.

Kouzlo pestrých barev a tvarů

Sbohem minimalisme! Po éře jednoduchosti přicházejí na scénu kýčovité kuchyně (kitchy kitchens). Ukazuje se, že kuchyňský prostor dokáže skvěle pracovat s pozitivní energií. A jak jinak tuto náladu do místnosti přinést než právě smíchem a humorem. Nemyslete si ale, že jde o kýč v pravém slova smyslu. Interiéroví designéři v tomto trendu vidí spíše netradiční použití barev, oblé tvary nebo vysokou zdobnost. Výhodou je i to, že není třeba žádných razantních změn. Stačí si domů pořídit hravé kuchyňské doplňky, netradičně barevné spotřebiče nebo zajímavý porcelán a dílo je na světě!     

V nedokonalosti je krása

Symetrie je nuda, žije nepravidelnost! Zatímco v minulých letech hrály klíčovou roli perfektní linie, propracované detaily a touha po vyumělkovanosti, letos je všemu jinak! Do popředí se dostávají surové materiály, nepravidelné tvary a nedokonalost. Souvisí to zejména s trendem udržitelnosti, který se nyní naplno projevil i v dokonale nedokonalém kuchyňském vybavení.

Dekadentní barvy na vzestupu

V minulých letech dávalo spoustu lidí přednost monochromaticky barevným schématům kuchyní. Nejčastěji přitom vítězily světlé odstíny, jako je bílá, která dovede prostor kuchyně opticky rozšířit a zároveň zvětšit. V tomto roce se interiéroví designéři rozhodli zkombinovat bílou barvu s o poznání temnějšími tóny. Na řadu tak přichází například lesní zelená, rezavá, sytě červenohnědá, ametystová nebo královská modrá.

Není co skrývat

Pryč je doba, kdy se kuchyňské spotřebiče schovávaly do skříněk a šuplíků, aby nebyly nikomu na očích. Protože aktuálně klade spousta výrobců důraz na design, není nutné kuchyňské vybavení nikam schovávat. Právě naopak. Zatímco návrhy kuchyní kdysi zahrnovaly vysoké skříně, které ukryly vše od lednic až po mikrovlnky, momentálně jde o staromódní řešení. Pokud tedy máte doma nějaký výstavní kousek, od kávovaru přes kuchyňský robot až po toustovač, hrdě ho vystavte na odiv!

Biofilní design zůstává ve hře

Moderní kuchyně v roce 2023 ponesou znaky biofilie. Tu v moderním designu chápeme jako snahu o spojení člověka s přírodou. Dominovat bude použití přírodních a udržitelných materiálů, jako je dřevo, kamenina nebo keramika.

Do interiéru je pak snadno zakomponujete prostřednictvím doplňků či nádobí. Vedle organických materiálů ale můžete použít i květinové vzory a textury. S těmi pracuje zejména Japandi design, který kombinuje japonskou estetiku se skandinávským stylem, a je tak ideální pro vytvoření klidné a nadčasové atmosféry v každé kuchyni.

Chytřejší než kdy dříve

Protože se moderní technologie dynamicky vyvíjejí, stávají se nedílnou součástí našich každodenních životů. Ať už se jedná o vodovodní baterie, lednici, nebo skrytou digestoř ve varné desce či v osvětlení. Chytré kuchyně a její inteligentní pomocníci jsou revoluční součástí nového designu. Mezi ty nejoblíbenější smart technologie, které by vám v domácnosti rozhodně neměly chybět, patří například elektrické vývrtky na víno, vakuovací sady nebo speciální vařiče nasous-vide.

Zdroje: redakce, Potten & Pannen

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů