4.3 C
Prague
Sobota, 20 dubna 2024, 5:04
- Reklama -
DomůZajímavostiNejšťastnější roky našeho života? Jiné, než byste čekali

Nejšťastnější roky našeho života? Jiné, než byste čekali

Studie dokazuje, že jsou lidé statisticky nejšťastnější v průběhu čtyř konkrétních let. Není to ovšem období dvacátého roku, jak se říká.

Výzkum dokazuje, že nejšťastnější vrchol života mají lidé v období od 30 do 34 let. Zatímco mezi lidmi panuje přesvědčení, že dvacítka je nejlepším obdobím našeho života, nová studie akademického časopisu Social Indicators Research posouvá hranici nejšťastnějšího věku o něco výš. Třicátého roku se při tom mnoho dospívajících lidí děsí a dokonce jej vnímá jako odklon od mládí. Naopak právě tento životní posun může být klíčem k odemknutí nových šťastných okamžiků.

Vědci došli k těmto závěrům poté, co se ve 13 evropských zemích (včetně České republiky) ptali lidí starších 50 let, kdy se ve svém životě cítili nejspokojenější. Dobrou zprávou ale je, že onen povznesený pocit spokojenosti a štěstí se po pětatřicítce nevyčerpá. „Zjistili jsme, že pravděpodobnost dosažení nejšťastnějšího období v životě se systematicky vyvíjí s věkem. Pravděpodobnost prudce stoupá od dětství do 30–34 let, kdy dosáhne maxima,” popsala Begoña Álvarezová, která studii vedla. Dále připomíná, že je důležité si uvědomit, že nejšťastnější období jednotlivců jsou v průměru dlouhá a pro polovinu respondentů toto období trvá dvě desetiletí nebo déle. Jde skutečně tedy jen o statistickou hodnotu.

Pokud bychom se naopak podívali na roky, kdy jsou lidé nejméně šťastní, průměr je mezi 10. až 14. rokem a pak znovu po 70. roce věku – tedy období obvykle spojené s osamělostí a špatným zdravím.

Begoña dodává že počátek 30. roku je etapou života s nejvyššími šancemi, že zažijete to nejšťastnější období života. A i když pravděpodobnost zůstává poměrně vysoká i nadále v sousedním věku a klesá, když jednotlivci stárnou. „Vzhledem k tomu, že tato studie byla založena na osobních výpovědích, je možné, že do hry vstoupil takzvaný pohled přes růžové brýle, kdy byly vzpomínky zkreslené a některá období se v nich jeví jako šťastnější, než ve skutečnosti byla,” upozorňuje Álvarezová.

Dobrou zprávou je, že vrchol štěstí trvá pro mnoho lidí desítky let.

Zdroj: Metro.co.uk

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů