6.3 C
Prague
Pátek, 19 dubna 2024, 7:04
- Reklama -
DomůLifestyleTipy na výsevy pozdního léta. Co vám ještě vyroste?

Tipy na výsevy pozdního léta. Co vám ještě vyroste?

Léto se pomalu blíží ke konci a pro mnohé je to možná znamení toho, že nemá cenu na zahradě už sázet nové sazenice. I babí léto a blížící se podzim jsou však plodná období.

Když vám už většina jednoletek na zahradě dozrála či odkvetla a zůstalo po nich prázdné místo, nemusíte zoufat, stále je na zahradě co dělat. 

Ředkvičky, saláty, špenáty, …

Zaměřte se například na zeleninu, která má krátký reprodukční cyklus – tedy můžete ji sklidit v krátkém časovém intervalu. Mezi takovou zeleninu patří například ředkvičky, které je možno sklízet už měsíc po zasetí a déle je ani nemá cenu v půdě nechávat, pravděpoobně by vám zdřevnatěly. Jsou k mání v mnoha barevných kombinacích, rozzáří vám každý salát a skvěle doplní třeba i jen krajíc chleba s máslem. Navíc je klidně můžete zkusit vysít i do truhlíku.

Ředkvičky vám vyrostou rychle a obohatí široké spektrum jídel (Zdroj: iStock)

Podobným způsobem můžete zasít i salát, i zde je k mání mnoho druhů, velikostí, barev i chutí. Salát je ideální plodinou třeba pro začátečníky, ale své místo si pochopitelně najde i na zahradách těch nejzkušenějších pěstitelů. Semena zasejte hustěji, protože nemusí vzejít všechna a dejte salátu dostatečný prostor pro růst. Pokud by vám náhodou vyrašil moc hustě, mladší výhonky můžete klidně vytrhat a sníst. Co se týče sklizně, máte taky na výběr. Buď můžete odříznout celou hlávku nebo nechat sazenici v zemi a postupně odtrhávat okrajové listy. Díky neporušenému středu budou velmi rychle dorůstat nové. 

Salát je zdrojem důležité kyseliny listové (Zdroj: iStock)

Špenát je nízkokalorická zelenina, kterou též vypěstujete i v truhlíku. Má mnohá využití a taky je bohatý na vitamín B a C nebo třeba beta-karoten. S mladými lístky si můžete třeba obložit sandwich nebo je přimíchat do salátu. Výborné jsou ale i k tepelné úpravě jako lehká příloha. Ideální je jej konzumovat se zdravými tuky, jako je například avokádo nebo mandlové máslo.

Špenát je bohatý na vitaminy a antioxidanty (Zdroj: iStock)

Vděčně vám vyroste například i cukrový hrášek, kerblík, kopr nebo fenykl.

A pokud se vám nechce do zeleniny?

Může se stát, že pro zeleninu nemáte využití a nebo už máte zahradních prací plné zuby. Pak je tedy pomalu čas připravovat svou zahradu na zimu a na novou sezónu po ní. S nástupem září je samozřejmě třeba sklidit podzimní ovoce, ale také nezapomenout na péči o ovocné keře a stromy. Zároveň je také ideální čas na přípravu záhonů a výsadbu cibulovin. Sázet byste měli cca. dvakrát hlouběji, než činí průměr cibule.

Záhony také zryjte, nakypřete a přidejte kompost. Bude-li panovat teplejší počasí, neváhejte vysázet narcisy. Studenější dny jsou naopak vhodné pro výsadbu kosatců, hyacintů, tulipánů, sněženek a bledulí. Péči vyžaduje i trávník. Je třeba vyhledat holá místa, vyhrabat je a dosít. Všeobecný úklid je také na místě, ale nemusíte to přehánět. Hnijící listy slouží ve správném množství trávníku jako hnojivo a spadané plody ocení zase většina zvířecích obyvatel vaší zahrady. Pokuste se tedy zasahovat s mírou.

Zdroj: rady zahradníka Karla Heřmánka

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů