15.4 C
Prague
Pátek, 18 července 2025, 1:07
- Reklama -
DomůLifestyleTajemství zrádných dresinků: Jak docílit grilovačky bez následků?

Tajemství zrádných dresinků: Jak docílit grilovačky bez následků?

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

Mezi typické zrádce zeleninových salátů patří zálivky s octem a spoustou cukru. O moc lépe na tom nejsou ani hojně servírované krémové a sýrové dresinky. Podle výživové poradkyně Slim Pasta Moniky Rychlovské Tělupilové mohou podobné zálivky přidat jedné porci salátu 150–400 kalorií navíc. Typickým příkladem je oblíbený Caesar salát, který díky sýru, smaženým krutonům, slanině a zálivce může být zdánlivě nečekanou kalorickou bombou.

Největším problémem klasických zálivek a dresinků není ani tak vysoký obsah tuků. Ty bývají naopak vhodné. Například klasické majonézy obsahují jako jednu z hlavních složek řepkový olej, což je naprosto v pořádku. Je ale třeba dávat si pozor na jejich dávkování, které mnohdy několikanásobně překročí ideální porci (10–15 g), což má za následek nežádoucí přísun energie.

Jídlo by mělo být především požitkem. Ale co by to bylo za grilování či letní salát bez jakéhokoliv dochucení! Řešením mohou být doma vyrobené dresinky z pár kapek extra panenského olivového, avokádového, dýňového nebo lněného oleje se spoustou bylinek. Další možností jsou hotové nízkokalorické dresinky s minimem cukru a tuku.

Objevte nízkokalorické dresinky

Pokud se nechcete omezovat, porozhlédněte se po zdravější alternativě klasických zálivek a dresinků. Nejenže jsou skvělé pro zdravější dochucení vašeho jídla, ale jsou i výbornou variantou pro ty, kdo se potýkají s intolerancemi na lepek a laktózu nebo pro vegetariány. „Nízkokalorické dresinky neobsahují cukry, tuky, lepek ani laktózu, a proto jsou vhodné pro nízkokalorickou a nízkosacharidovou dietu,“ potvrzuje Monika Rychlovská Tělupilová, výživová poradkyně.

Zdroj: Monika Rychlovská Tělupilová, výživová poradkyně

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Česko Živě
Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů