14.8 C
Prague
Pátek, 26 dubna 2024, 8:04
- Reklama -
DomůZajímavostiInflace nemusí být strašák, může nás posunout dál, říká odborník. Hovoří o...

Inflace nemusí být strašák, může nás posunout dál, říká odborník. Hovoří o výši platů

Meziroční inflace v dubnu dosáhla 14,2 procenta. Zdražuje zboží, energie, bydlení i pohonné hmoty. Ondřej Šmakal, generální ředitel Orka Ventures říká, že vyšší inflace nemusí být špatná. Vytvoří totiž tlak na společnost a na ekonomiku, aby se více transformovala a přiblížila nás západním zemím. Samozřejmě za předpokladu, že nejde ke stagflaci, tedy ke kombinaci vysoké inflace a razantní zvýšení nezaměstnanosti.

Kvůli vyšší inflaci se vytvoří různé stimuly, které nás za prvé přiblíží k západním zemím, kam se chceme přiblížit a za druhé tak vznikne tlak na společnost a ekonomiku, aby se přeměnila. Například cena pšenice na burze je stejná jak pro Českou republiku, tak pro eurozónu, ale u nás cena zboží roste dvakrát rychleji než například v Německu, kde je inflace mezi 6-7 %. Je jasné, že v tomhle ohledu existovala disproporce již před rostoucí inflací a tu teď doháníme. Vzhledem k celkovému zdražování poroste tlak na zaměstnavatele ohledně mezd,“ vysvětluje Ondřej Šmaka.

Platy se přiblíží západním zemím

Nejen ceny zboží, ale platy by se tedy měly přiblížit západním zemím. Česká republika by tak už nemusela mít status montovny. „Když porostou mzdy tady zhruba o “naší inflaci”, tj 14 % a v Německu bude růst mezd o 6 %, tak rosteme dvojnásobně rychleji než v Německu. Takže nejen ceny, ale i platy se přiblíží západním zemím. Lidé se zaměří více na podnikání v oblastech, které mají vyšší přidanou hodnotu než jen montování zboží,“ dodává Ondřej Šmakal. 

Jedna věc je zvýšení platu, ale druhá, kam v době vysoké inflace uložit již naspořené peníze? „Při takhle vysoké inflaci je to už opravdu těžké. U nás lidé rádi investují do nemovitostí, kde očekávají výnos 8-10 %. Růst cen nemovitostí v roce 2022 značně ochladne, což bude mít vliv na výnosy, které už nebudou zřejmě tak štědré. Ochranu před vysokou inflací tak lze hledat v jiných nástrojích jako jsou dynamické akciové fondy. S tím je však spojeno vyšší riziko v krátkodobém čase. Ale jak se říká, zisk je odměna za riziko. Banky reflektují situaci na trhu a zvýšily úroky na spořících účtech, i tak stěží ochrání naspořené prostředky před inflací. Doporučuji se poohlédnout po dobrých korporátních nerealitních dluhopisech. I jiné byznysy mají pěkné výnosy a jsou schopni donést investorům příjemný výnos okolo 10 %,“ radí Ondřej Šmakal a dodává, a dodává, že zajímavou investicí je i vlastní byznys.

Jaká je tedy cesta?

Spořicí účet sice zdaleka nepokryje inflaci, ale důležitá věc je, že si spoříte a chcete peníze zhodnocovat. „Podstatné také je mít vyvážené portfolio investic. Něco mít právě v tom spořicím účtu, další obnos v cizích měnách, v dluhopisech, nebo i ve stavebním spoření, penzijním připojištění atd. Diverzifikace vám také pomůže v rozložení rizika a aspoň trochu vás ochrání před dramatickou inflací,“ podotýká Šmakal. 

Ministerstvo financí momentálně predikuje, že letošní inflace dosáhne 12,3 %. „Konflikt na Ukrajině a pandemie koronaviru se určitě projeví v dalším růstu spotřebitelských cen. Situace ochladne v nemovitostech a tím pádem i v oblasti stavebních prací. V posledních letech byly stavební firmy zvyklé na velkou poptávku, ale teď se bude situace uklidňovat. Česká národní banka navíc zpřísnila pravidla pro poskytování hypotečních úvěrů a už je to vidět na počtu nově uzavřených hypoték, kde je citelný pokles, a to o 25 %. Co ale určitě poroste je cena potravin, ropy a plynu. Dokud se konflikt na Ukrajině nevyřeší, budou finanční trhy značně rozkolísané a nejisté,“ uzavírá Ondřej Šmakal.

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů