5.5 C
Prague
Sobota, 20 dubna 2024, 9:04
- Reklama -
DomůZajímavostiTajemství Pevnosti Boyard: Šílená stavba, která byla pro architekty noční můrou

Tajemství Pevnosti Boyard: Šílená stavba, která byla pro architekty noční můrou

Uprostřed ústí řeky Charente, čtyři kilometry od francouzského pobřeží, stojí jedno z nejpůsobivějších opevnění na světě: pevnost Boyard! Její zdi stoupají vzhůru přímo z rozbouřených vln. Její stavba trvala déle než šedesát let. Je to impozantní kamenný kolos, který odolává proměnlivým rozmarům nepříznivých živlů už takřka dvě století.

Aby mohlo vzniknout něco tak šíleného, jako je pevnost Boyard, museli její architekti a stavitelé překonat řadu překážek. Bylo nutné bojovat proti silám samotného přílivu, aby mohly vzniknout 20 metrů hluboké základy pro dechberoucí opevnění, jehož zdi jsou vysoké skoro třicet metrů a jež zabírá rozlohu čtyř čtverečních kilometrů. Během dlouhých desetiletí se na stavbě vystřídaly tisíce dělníků, kteří porazili síly matky přírody. Nenechte si ujít výpravu do srdce výjimečné stavby s neuvěřitelným osudem, překvapivé odhalení ve společnosti předních expertů ani nevídané dobrodružství do nitra pevnosti, které zůstává veřejnosti zapovězeno. Pevnost Boyard odhaluje svá největší tajemství!

Měla chránit pobřeží

Pevnost Boyard leží mezi ostrovy Aix a Oléron u západního pobřeží Francie. Zbudování podobné pevnosti bylo zvažováno již od dokončení arzenálu v roce 1666, ale pevnostní stavitel Sébastien Vauban myšlenku králi Ludvíku XIV. rozmluvil slovy: „Pane, bylo by snazší chytit do zubů Měsíc než usilovat o stavbu v takové lokalitě.“ Pevnost se začala stavět v roce 1801 za vlády Napoleona za účelem ochrany pobřeží. V té době měly kanóny omezený dostřel a vzdálenost mezi ostrovy Aix a Oléron byla příliš velká na to, aby se z nich dalo zabránit průnikům.

Následovaly obtíže se stavbou pískovcových základů a projekt byl roku 1809 přerušen. Znovu se pokračovalo až od roku 1837, za vlády Ludvíka Filipa, kdy došlo k opětovnému zesílení napětí mezi Francií a Velkou Británií. Stavba byla dokončena až roku 1857. V té době již ale doznal dostřel děl velkého zlepšení a pevnost pozbyla potřeby. Pevnost je dlouhá 61 m, široká 31 m a vysoká 20 m. Umístěno zde bylo na 250 vojáků. Kolem roku 1871 sloužila krátce také jako vězení. Místem konání populární televizní soutěže je od roku 1990. Pro ulehčení přístupu televizní techniky byla po stranách pevnosti instalována zařízení podobná vrtným věžím.

Česká stopa

Popularitu jí přinesla televize. Pevnost se, patrně ještě před rekonstrukcí, objevila ve filmu Dobrodruzi s Alainem Delonem v hlavní roli z roku 1967. Dobrodružná televizní soutěž týmů vznikla v roce 1990 a v Česku se vysílala nejprve pod názvem Klíče od pevnosti Boyard. V průběhu let byla také vysílána v různých národních mutacích, dokonce i na Slovensku.

Britskou a francouzskou verzi vysílala Prima COOL. V roce 2016 se na Primě objevila Pevnost Boyard s účastníky z řad českých celebrit. Pro účely natáčení hostí pevnost různá zvířata. Nejvýraznější jsou tři tygři – Kali, Minh a Kanji, kteří hlídají pokladnici. Každý rok využije Pevnost Boyard na 200 až 300 exotických zvířat – 150 hadů, pavouků a štírů, ale také velké množství žab, kobylek a ještěrek i dalších drobných živočichů. Plazi a další zvířata pocházejí z aklimatizačního centra tropické farmy v Paříži, kde jsou chováni v teple terárií.

Ikonickou pevnost si prolezete na Prima ZOOM:
23. 4. – 22.25 – Tajemství Pevnosti Boyard (repríza v úterý 26. 4. ve 13.05)

Zdroj: Prima Zoom

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů