3.7 C
Prague
Čtvrtek, 25 dubna 2024, 2:04
- Reklama -
DomůLifestyleJak motivovat děti k pohybu? Podle expertky je to snadné

Jak motivovat děti k pohybu? Podle expertky je to snadné

Kromě toho, že je pohyb zdravý, může být také zábavný. V našich každodenních životech však musí neustále soupeřit s dopravními prostředky, technologiemi a nesčetnými formami jiné zábavy. Naše pohybové návyky se tak bohužel změnily k horšímu, na což doplácejí především děti. Vztah, který si vybudují k pohybu a sportu, si s sebou dost možná ponesou celý život.

„Dostali jsme se do situace, kdy je běžné se v průběhu celého dne téměř nepohnout. Sedavý životní styl se stal normou, ale jeho dlouhodobé zdravotní dopady jsou velmi neblahé,“ varuje Samantha Clayton, fitness expertka společnosti Herbalife Nutrition.

Podle Světové zdravotnické organizace je na světě 41 milionů kojenců a dětí trpících obezitou. Pokud bude současný trend pokračovat, do roku 2025 toto číslo stoupne na 70 milionů.

Jak děti motivovat k pohybu?

Jak můžeme přispět ke zlepšení životního stylu našich dětí? „Čím dříve si osvojí zdravé návyky, tím spíše si je udrží po zbytek života. Připravila jsem proto několik rad, které vám pomohou motivovat děti k pohybu a sportu,“ říká Samantha Clayton.

Podívejte se na pět tipů Samanthy Clayton, jak přimět děti k pohybu:

Vymyslete aktivitu pro celou rodinu

Děti můžou mít k pohybu odpor, pokud ho vnímají jako povinnost. Když se k nim ale přidáte a uděláte ze sportu společnou aktivitu pro celou rodinu, jejich postoj se jistě změní. Je mnoho činností, které spolu můžete provozovat. Dřepy či skákání nevyžadují příliš mnoho místa a mohou být skvělým způsobem, jak si dát společně do těla.

Odstraňte z dětského pokoje televizi

Zůstat v posteli a sledovat seriály nebo hrát hry může být pro děti lákavé. Abyste toto pokušení zmírnili, umístěte televizi do obývacího pokoje a navrhněte společné hraní pohybových videoher. Čas vyhrazený na hraní her tak využijete nejlépe, jak je to jen možné.

Buďte kreativní

Klíčem k motivaci dětí k pohybu je rozmanitost. Snažte se proto do společného programu zařadit různorodé aktivity. Tanec, jóga, basketbal… Skvělým způsobem, jak aktivity plánovat, je napsat je na papírky a losovat.

Nechte dítě rozhodovat

Děti se spíše nadchnou pro něco, na co přišly samy. Nechte je, aby si vybíraly, co chtějí dělat. Ať už je to venkovní basketbal nebo domácí tancování, podporujte je a nechte je rozhodovat o detailech.

Pořiďte si krokoměry

Děti milují, když mohou něco měřit, proč jim tedy nepořídit krokoměr? Každý člen rodiny si může měřit, kolik kroků za den ušel, a večer svůj výsledek porovnat s ostatními. Trocha zdravého soutěžení udělá s dětskou motivací zázraky.

„Nezapomínejte tyto aktivity kombinovat se zdravou a vyváženou stravou. Pokud máte zahrádku, můžete děti zapojit do pěstování a zpracovávání zeleniny a tím budovat jejich vztah k ní. Co se týče prevence dětské obezity, první polovina úspěchu tkví v dostatku pohybu, druhá ve zdravé stravě a prostředí plném motivace a podpory,“ uzavírá Samantha Clayton.

Zdroj: Herbalife Nutrition

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů