5.9 C
Prague
Pátek, 19 dubna 2024, 9:04
- Reklama -
DomůLifestyleAby vás elektrokolo nenechalo ve štychu: Připravte ho na sezónu

Aby vás elektrokolo nenechalo ve štychu: Připravte ho na sezónu

Přivítejte hezké počasí ze sedla elektrokola. Ať už vlastníte outdoorové nebo městské, nezapomeňte ho na sezónu řádně připravit. Nejde jen o jeho celoroční spolehlivost, ale také o vaši bezpečnost. Protože pouze správně seřízené a celkově zkontrolované elektrokolo vám zajistí opravdové potěšení z jízdy bez jakýchkoliv problémů.

Aby elektrokolo perfektně „šlapalo“ od jara až do podzimu, neměli byste zapomenout na základní servis. Ten můžete provést sami, pokud ale nejste technicky zdatní, svěřte své ekolo raději do rukou profesionálního cykloservisu.

  1. Vyčištění a promazání elektrokola

Pokud jste tak neučinili již na podzim, nejprve kolo pečlivě umyjte. Nejcitlivější vůči kolu, ale i nejefektivnější je použít vodu se saponátem a hadr. Špínu ze řetězu můžete vydrhnout nějakým malým kartáčkem (třeba nějakým starým zubním) a následně řetěz pořádně promažte. Důkladně se věnujte také odstranění všech nečistot z přehazovačky. Nezapomeňte rovněž dobře promazat všechny pohyblivé spoje, ložiska a lanka.

  1. Zkontrolujte brzdy

„Nejdůležitější krok předsezónní přípravy kola je kontrola brzd. V rámci jejich kontroly se na kole opatrně projeďte na krátkou vzdálenost po rovině, přičemž si zkuste citlivě a zvolna dobrzdit jak zadní, tak i přední brzdou. Zaměřte se i na stav brzdových destiček,“ doporučuje Petr Tichý, produktový specialista sítě prodejen Hecht.

  1. Dotáhněte šroubky

Zkontrolujte a dotáhněte všechny šrouby, záležet si dejte hlavně na těch, které drží pedály, řídítka či kliky na středové ose, brzdové a řadící páky. U skládacích elektrokol pak proveďte bedlivou kontrolu dotažení šroubů skládacích mechanismů.

  1. Kontrola pneumatik

Zkontrolujte pneumatiky a ráfky. „U pneumatik se zaměřte na to, zda nejeví známky zpuchření. A nezapomeňte také na duše – možná bude třeba je dofouknout. Ideálně je dofoukněte den předem, než chcete poprvé vyjet na delší trasu, a druhý den se podívejte, jestli u nich nedošlo k úniku vzduchu. V případě, že se duše ufoukla nebo je prasklá, raději ji vyměňte,“ uzavírá Petr Tichý.

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů