5.3 C
Prague
Pátek, 19 dubna 2024, 10:04
- Reklama -
DomůZdravíFototerapie proti depresím: Co všechno tato metoda dokáže, vysvětluje primář Kolomazník

Fototerapie proti depresím: Co všechno tato metoda dokáže, vysvětluje primář Kolomazník

Fototerapie neboli léčba jasným světlem je metoda, která se používá při boji s depresemi, výkyvy nálad nebo poruchami spánku. To, že sluneční světlo má na lidskou psychiku pozitivní vliv, se ví už od nepaměti. Lidé se často v zimních měsících cítí unavenější, jsou náchylnější k nemocem a může se zhoršovat i jejich psychická pohoda. Světlo kromě těchto neduhů dokáže pomoci s metabolismem, libidem, ale spraví třeba i zvýšenou chuť k jídlu.

Tato metoda je využívaná po celém světě a Česká republika není výjimkou. Přínosy fototerapie mohou využít například pacienti v loni otevřeném pavilonu psychiatrie Pardubické nemocnice, jejíž primář doktor Jan Kolomazník nám vysvětlil, jaké jsou její přínosy.

Cíl? Zlepšit psychickou i zdravotní kondici, především v zimě

Světlo lidé k životu nezbytně potřebují. Fyzickému tělu pomáhá například při léčbě novorozenecké žloutenky, fototerapie zase pomůže duši. „Jde o moderní metodu, jejímž cílem je zlepšit celkovou psychickou i zdravotní kondici pacienta,“ říká primář psychiatrického oddělení Pardubické nemocnice Jan Kolomazník, podle něhož je vhodná pro navození duševní pohody zvláště v podzimních a zimních měsících, kdy na řadu lidí dopadá sezónní splín.

V tomto období bývá méně světla, které je pro člověka přirozeným zdrojem energie. Ve chvíli, kdy máme dojem, že je den kratší a my jeho převážnou část trávíme pod umělým a mnohdy ne úplně dobrým osvětlením, může se stát, že se cítíme víc unaveni, prožíváme změny nálad nebo jsme dokonce náchylnější k nemocem.

Fototerapie prodlouží den

„Fototerapie pacientovi dokáže prodloužit den, tedy vystavit ho záření, které je podobné jako ve dne,“ uvádí Jan Kolomazník a dodává, že pacienti tento druh terapie podstupují většinou před svítáním nebo výjimečně i po západu slunce. 

Pod zářivkami, které mají mnohem vyšší svítivost než ty běžné, a to až deset tisíc luxů, si pacient může číst nebo jen tak odpočívat v pohodlné sedačce. „Může se do zářivek i občas dívat, ale není to nezbytně nutné,“ upozorňuje primář psychiatrického oddělení Pardubické nemocnice, podle něhož světlo dokáže ovlivnit hladinu melatoninu.

„Silné světlo potlačuje produkci melatoninu, jehož vylučování je nejvyšší v noci. Léčba jasným světlem se používá především u sezónních (zimních) poruch nálady, které se projevují zvýšenou spavostí, únavou, chutí k jídlu, přibýváním na váze, nesoustředěností či podrážděností. Podobnými potížemi trpí kolem 5 % lidí. Po fototerapii, která se aplikuje jednou denně, nastává zlepšení stavu během 1-2 týdnů,“ sděluje Jan Kolomazník a zdůrazňuje, že nová moderní terapie světlem má příznivý vliv na různé funkce lidského organismu i pocit spokojenosti člověka. 

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů