3.7 C
Prague
Čtvrtek, 25 dubna 2024, 1:04
- Reklama -
DomůLifestyleProč darovat krevní plazmu? Pro peníze i dobrý pocit, vyberte si, říká...

Proč darovat krevní plazmu? Pro peníze i dobrý pocit, vyberte si, říká Jaromír

Příběh Jaromíra Hudce začal před šesti lety v Hradci Králové. Od té doby chodí pan Jaromír pravidelně darovat krevní plazmu každých 14 dní a počet jeho odběrů se už blíží k padesátce. Na první odběr přivedla Jaromíra kamarádka, se kterou dárcovství vnímali jako přátelské povídání a dobrý skutek v jednom. Ani po přestěhování do Hodonína nepřestal Jaromír přispívat plazmou na dobrou věc. Jeho hnacím motorem je i známá se vzácným genetickým onemocněním, která se léčí právě léky z krevní plazmy s obsahem plazmatických bílkovin. 

„Nebýt kamarádky z Hradce, k darování plazmy bych se asi sám nedostal. Setkávání v dárcovském centru místo kavárny nebo hospody jsem od začátku bral primárně jako pomoc lidem. Bonusem je k tomu ještě finanční náhrada za každý absolvovaný odběr,” říká o prvních zkušenostech dárce z břeclavského odběrového centra Cara Plasma Jaromír Hudec. „Od té doby, co chodím darovat jsem nikdy neměl problém s procesem odběru, nikdy mě nic nebolelo, ani se mi nedělalo zle. Stejně tak jsem se nikdy nesetkal s podrážděným nebo otráveným personálem. Obecně bych řekl, že lidé v soukromém sektoru v tomto oboru jsou více usměvaví a příjemní, každý ví, co dělá, ” popisuje Hudec.

Je to má druhá rodina

Darování vnímá především jako pomoc druhým. „S tím, jak je krevní plazma důležitá, jsem se setkal i v blízkém kruhu přátel. Malá dcera od kamarádky z Hovoran, kousek od Hodonína, potřebuje plazmu právě k léčbě vzácného celoživotního onemocnění zvaného HAE, které se projevuje častými otoky na různých částech těla, i proto by měl jít darovat každý, kdo může. Buď pro pocit dobrého skutku nebo pro příjemnou finanční kompenzaci. Komu nevadí jehly a krev, nemá se čeho bát a určitě to zvládne s nadhledem,” komentuje Jaromír. „Tu hodinku, kdy ležím na lehátku v odběrovém centru, vnímám jako odreagování a možnost potkávat zajímavé lidi z různými zájmy. Po odběru si často povídám u kávy s dárci a dozvídám se od nich spoustu životních zkušeností. Zaměstnance a dárce, se kterými se vídám, opakovaně vnímám jako takovou svou druhou rodinu.” 

Tradici chodit darovat a u toho si příjemně popovídat s kamarádkou Jaromír Hudec dodržoval i v Břeclavi. „Přímo v odběrovém centru Cara Plasma jsem si našel kamarádku, se kterou jsme se na odběrech vždy potkával, později bylo už komplikované sjednotit náš harmonogram, darovat chodím ale pořád i sám, vždy se tam bavím s milými sestřičkami, a to potom odběr uteče mnohem rychleji,” dodává dárce z Břeclavi Jaromír Hudec.

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů