15.8 C
Prague
Pátek, 3 května 2024, 8:05
- Reklama -
DomůLifestyleKarel Janák o štědrovečerní pohádce: Kdykoliv se někdo pokusil o modernizaci, tak...

Karel Janák o štědrovečerní pohádce: Kdykoliv se někdo pokusil o modernizaci, tak se se zlou potázal

V počtu pohádek je v tuzemsku rekordmanem. Za posledních šestnáct let jich natočil rovných deset. Sedm z nich už mělo premiéru o Vánocích. A z některých se stávají stálice svátečního programu – třeba z příběhu Ať žijí rytíři!, O vánoční hvězdě nebo z Dvanácti měsíčků. Ke čtyřem pohádkám Karla Janáka napsal scénář Petr Hudský. Včetně té ke snímku Klíč svatého Petra, kterou poprvé uvidí diváci letos na Štědrý den.

Čím vás nový příběh Petra Hudského překvapil?

Klíč svatého Petra, to je pohádka s řadou výzev. Odehrává se v nebi, na zámku, ve světě pod vodní hladinou. Příběh od všech postav vyžaduje, aby se chovaly jinak, než jak jim předurčuje jejich přirozenost. Například tedy svatý Petr musí otvírat nebeskou bránu šperhákem, protože o klíč mezi smrtelníky přišel a je strašně naštvaný. Hlavní hrdina zpívá lidem o tom, jak mají být poctiví a slušní a nesmí krást, ale sám se pak shodou okolností dá dohromady s jedním zlodějem a jednou podvodnicí. A takhle je to vlastně se všemi hrdiny naší nové pohádky. Všichni musí více či méně překračovat svoje předsevzetí a to vytváří opravdu hodně vtipných momentů. A napínavá bude až do samého konce.

Bude to tedy ta pohádka, která má blíž ke klasice, nebo diváky čeká moderní zpracování?

Pro vánoční vysílání není úplně dobré dělat moderní pohádku, protože diváci nechtějí o svátcích vidět princeznu, co jezdí na skatu. Kdykoliv se někdo o nějakou modernizaci na Vánoce pokusil, tak se se zlou potázal. Scenárista Petr Hudský pracuje s klasickými pohádkovými motivy, ale staví je do nových souvislostí. Hraje si s nimi tak, že z toho vznikají dějové linky, které ještě v žádné jiné pohádce nebyly.

Byť jste rekordmanem v počtu vánočních televizních pohádek, tak až teď poprvé máte v příběhu vodníka. Proč jste se nedržel jeho nejzavedenější podoby, kterou všichni znají z obrázků Josefa Lady, tedy zeleného mužíka, z něhož teče voda?

O vodníkovi jsem měl poměrně jasnou představu hned od začátku. Chtěl jsem v jeho případě použít současný a poměrně úspěšný přístup k superhrdinům, tedy polidštit ho. Třeba komiksový Batman už nevystupuje jen jako bytost s nadpřirozenými schopnostmi, ale tvůrci ho víc a víc definují jako běžného člověka. A takový je i náš vodník. Není celý zelený a nedělá brekeke.

Lukáš Příkazký v roli vodníka (foto: se souhlasem České televize)

Je to vodník dobrák, nebo zloduch?

Náš vodník je vlastně hodný. On sám od sebe lidi netopí, jen sebere duši těm, co se bez jeho přičinění sami utopí. Má v popisu práce ukládat jejich duše do hrnečků. A je to romantik. Pro lásku dokonce opustí svoje podvodní království.

Do role vodníka jste obsadil Lukáše Příkazkého. Jak dlouho jste hledal do pohádky Klíč svatého Petra představitelku princezny? 

Princeznu jsem si letos nechal doporučit Zuzanou Povýšilovou, talentovou manažerkou České televize. Ta mi představila Sáru Korbelovou s tím, že je velmi talentovaná a má dar pro kameru. Když jsem potřeboval, aby do záběru dala opravdu silnou emoci, tak ji zahrála tak, až jsem z toho žasl. Zkrátka mám princeznu, která je hezká a moc dobře hraje a ani jsem ji nemusel vybírat mezi spoustou uchazeček, protože to doporučení, které jsem dostal, bylo naprosto excelentní.

Do role panovníka v Klíči svatého Petra jste obsadil krále pohádkových králů Petra Nárožného. Jak výrazný má v příběhu prostor?

V původní verzi scénáře nebyl tak výrazný. Mě to samotného trápilo, že postava krále je v příběhu odevzdaná, pod vlivem dvojice zlých kancléřů. Oni hodně intrikují a pan král je takový odevzdaný, to špatné kolem sebe nevidí. Ale když jsme na čtených zkouškách řešili tuhle postavu, tak nám ji Petr Nárožný pomohl výrazně probarvit a má teď větší prostor. Takže si z kancléřů utahuje, dělá jim naschvály a bere je jako kašpárky. I během natáčení přinášel Petr nové a nové nápady. Díky němu jsme postavu krále „upgradovali“. Z hereckého výkonu i z jeho přístupu k roli jsem byl a stále jsem nadšený.

Pohádka Klíč svatého Petra

Do krádeže klíče svatého Petra jsou zapleteni tři lidé: zloděj Vilém, podvodnice Emílie a Tobiáš, který je v tom ale úplně nevinně. Při přetahování o uloupené věci skončí všichni tři v zámeckém rybníku u vodníka jako dušičky. Když se ocitnou před nebeskou bránou, svatý Petr je pošle zpátky na zem, aby ve stanovené lhůtě našli jeho klíč, jinak přijdou do pekla. Pátrání je zavede na zámek, kde je čeká kromě krásné princezny a dobrotivého krále setkání se zrádnými kancléři a jejich proradnými plány. Výpravnou koprodukční pohádku podle scénáře Petra Hudského natočil Karel Janák v krásném prostředí Zvíkova, na zámku Sychrov a ve Slavonicích.

Zdroj: redakce, Česká televize, ČSFD

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů