17.3 C
Prague
Čtvrtek, 2 května 2024, 8:05
- Reklama -
DomůOsobnostiVzniká strašná spousta kravin, Troška je proti nim génius, říká režisér Vít...

Vzniká strašná spousta kravin, Troška je proti nim génius, říká režisér Vít Olmer

Do paměti diváků se vryl už jako herec, kdy byl pro svůj hezounkovský vzhled obsazován do rolí romantických hrdinů. Mezi jeho režisérské počiny patří jedna z největších českých klasik, Bony a klid. Řeč je o Vítu Olmerovi (81), který v rozhovoru pro televizi A11 prozradil nejen to, co si myslí o současné české filmové scéně. A nebral si servítky!

Vít Olmer patří mezi ikony československého filmového světa. Pod jeho jménem vzešel divácky oblíbený film Tankový prapor nebo notoricky známý Bony a klid. S příchodem devadesátek a novým režimem v zádech se nejen filmový svět od základu změnil. „Když nastoupil kapitalismus, firmy chtěly, abychom se vyrovnali Západu. Příkaz byl – co nejméně umění, hlavně akce, krev a sex!“ popisuje tehdejší euforickou dobu Olmer.

Málo kvalitních snímků

Ve snaze přizpůsobit se novým trendům se jeho díla nedočkala tak velkého úspěchu. Pro Olmera velmi oblíbený film Ta naše písnička česká II , skrz který si vyřizoval účty s bolševikem, na filmovém poli zanikl. A tak se od politikou propletených filmů přesunul ke komerčnějším počinům.

Skepticismus ve filmovou tvorbu zůstal Olmerovi až doposud. Ačkoliv oceňuje snahu mladých umělců tvořit dobré filmy, přiznává, že poslední dobou vnímá čím dál větší přítomnost méně kvalitních snímků. Vzniká strašná spousta kravin. Pro mě to jsou příšerné věci, Troška byl proti nim byl génius,“ odvážně komentuje současnou scénu. Zároveň ale dodává, že si je vědom nenáročnosti dnešního diváka.

Skvělý počin

Aby nebyl vůči nové generaci filmařů tak kritický, zmiňuje i pár děl, která dle jeho slov stojí za shlédnutí. Oceňuje například film Banger z roku 2022 režiséra a scénáristy Adama Sedláka. „Odehrává se okolo pražského podsvětí a je natočený na mobil. Natáčet skrze malou kamerku byl vždycky můj sen.“ Dodává, že kdyby byl mladší, pokusil by se o podobný počin.

Zdroje: redakce, televize A11

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů