5.9 C
Prague
Pátek, 19 dubna 2024, 9:04
- Reklama -
DomůOsobnostiLoupežník Nikola Šuhaj byl umlácen sekyrami ve spánku. Šlo o hrdinu, nebo...

Loupežník Nikola Šuhaj byl umlácen sekyrami ve spánku. Šlo o hrdinu, nebo zločince?

Bohatým bral a chudým dával? Otázka, na kterou mnoho historiků stále nenašlo odpověď. Loupežník Nikola Šuhaj a jeho banda strašila celou Podkarpatskou Rus a jejich osud se stal legendou kvůli knize Ivana Olbrachta, která byla poprvé vydána v roce 1933. Co vlastně o něm z historických zdrojů víme?

Nikola Šuhaj je velmi známé jméno v naší kultuře. Spíše než reálnou postavou se stal legendou, o které vznikají příběhy, písně, balady a také fámy a polopravdy. Nikola Šuhaj však opravdu existoval a jeho osud skončil drsně a tragicky. Pomáhal chudým, nebo byl jen loupežníkem, který od běžných malých krádeží přešel k organizovanému zločinu?

Zběh

Nikola Šuhaj byl jeden z mnoha zběhů z první světové války. Rok se schovával na Podkarpatské Rusi v okolí Koločavy, kam se po válce uchýlil. Vzorný v míře zákona vydržel přibližně rok a půl. Nejdříve začal malými krádežemi, ale už se dostal do pozornosti nejdříve uherských, následně rumunských a později československých četníků. 

V roce 1919 se dostal do vězení, ze kterého uprchl na svobodu také kvůli údajné vraždě strážníka. „Nakročil tak na cestu, z které už nebylo cesty zpět,” komentuje pro Český rozhlas spisovatel Stanislav Motl, který šel po stopách zromantizované postavy koločavského loupežníka. 

Nebezpečná skupina

Loupežnická skupina Šuhaje se neobešla ani bez jeho bratra, který byl údajně mnohem krvelačnější než starší bratr. Jejich hlavními cíli v bohem zapomenuté Podkarpatské Rusi byli bohatší židovští obchodníci. S jídlem roste chuť a tak později na svou dobu zcela neobvykle začali loupit i v kostelech. 

Loupeže a násilí se začaly násobit a četníci na dopadení Šuhaje vypsali vysokou odměnu 3 000 korun. Spíše než že by lidem Šuhaj pomáhal, tak je nutil spolupracovat pod výhrůžkou smrti. Nakonec mu byla osudná zrada tří bývalých spolupracovníků, kteří bratry opili a brutálně umlátili sekyrami. Stalo se tak 16. srpna 1921. Zavolali strážní oddíl, který si oba vyfotografoval na památku. 

Kulturní legenda

Jak už bylo zmíněno, hlavní díl na romantickém pojetí Nikoly Šuhaje má hlavně spisovatel Ivan Olbracht. V sedmdesátých letech se jeho příběh dostal na divadelní prkna, kde režisér Zdeněk Pospíšil a dramatik Milan Uhde vytvořili představení pro brněnské divadlo Husa na provázku s názvem Balada pro banditu. V roce 1978 vznikl na základě divadelní hry také film, kde hlavní úlohu stejně jako na divadle ztvárnil Miroslav Donutil. 

Zdroj: Český rozhlas, Česká televize, kniha Nikola Šuhaj loupežník

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů