10.6 C
Prague
Sobota, 27 dubna 2024, 4:04
- Reklama -
DomůZajímavostiKOMENTÁŘ: České soudy pracují alibisticky. Svobodní Rusové žádají změnu přístupu

KOMENTÁŘ: České soudy pracují alibisticky. Svobodní Rusové žádají změnu přístupu

Ústavní soud České republiky opakovaně ve více případech vytknul obecným soudům formální a technicistní přístup. Upozornil soudce, že se musí více zabývat podstatou řešených kauz a nevynášet rozsudky na základě povrchního přístupu. Bohužel, takový přístup uplatňují české soudy i v případech mezinárodních zatýkacích rozkazů Ruské federace, které žádají o vydání  ruských občanů k trestnímu stíhání, říká ve svém komentáři Vitalij Ginzburg, předseda Svobodných Rusů v České republice

Obvyklá praxe českých soudů je taková, že se spokojí s tvrzením, že skutek pro něhož Ruská federace dotyčného stíhá, je trestný i v České republice a tudíž ve vydání do Ruska nic nebrání. To je ovšem Ústavním soudem kritizovaný povrchní alibistický přístup. Je obecně známou věcí, že v Rusku neexistuje nezávislá justice a soudci spolu s prokurátory jsou převodovou pákou Kremlu a vydávají rozsudky podle jeho příkazů.

Šikana v podobě vykonstruovaných obvinění

Obvyklým nástrojem k šikanování nepohodlných lidí bývají vykonstruovaná obvinění ruských úřadů z daňových úniků. Asi nejpádnějším důkazem je kauza Sergeje Magnitského, který poukázal daňové podvody vysoce postavených ruských činitelů, aby z nich byl vzápětí sám nespravedlivě obviněn, vzat do vazby, kde jej dozorci umučili k smrti. Ani tato kauza však českým soudům nestačila ke změně přístupu. My se domníváme, že české úřady by měly posuzovat i obsah vydaných žádostí, čili zad jsou v souladu s realitou nebo jsou vykonstruované. Přitom ta druhá možnost je daleko častější.

Nezávislé lidskoprávní organizace dospěly k závěru, že v ruských věznicích je třetina trestanců nevinných, třetina odsouzena za jiný trestný čin než spáchala. a jen třetina je uvězněna za to co udělali. I tyto argumenty by měly českou stranu varovat, že ruská justice není objektivní.

Čeští soudci by proto měli posuzovat samotný obsah mezinárodních ruských zatykačů, které ve většině případů obsahují nepravdivá vykonstruovaná obvinění a teprve na základě jejich objektivního vyhodnocení rozhodovat o vydání. Rusko samotně je navíc nedůvěryhodným státem, což potvrdilo i svým vojenským vpádem na Ukrajinu, který jeho představitelé zdůvodnili velkým množstvím lživých argumentů.  

– autor komentáře: Vitalij Ginzburg, předseda Svobodných Rusů v České republice –

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů