5.6 C
Prague
Sobota, 20 dubna 2024, 4:04
- Reklama -
DomůZajímavostiKOMENTÁŘ: Skokové navýšení cen a další vývoj zdražování

KOMENTÁŘ: Skokové navýšení cen a další vývoj zdražování

„Zatímco inflace v závěrečných měsících minulého roku byla vylepšována administrativními zásahy, v lednu došlo k jejich ukončení, což vedlo ke skokovému navýšení cen. Navíc někteří obchodníci zvolili strategii prodávat méně s vyšší marží, což se odrazilo v přecenění na začátku roku,“ říká v komentáři hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v lednu 2023 na úroveň 17,5 procenta. Prudký růst cen byl způsoben ukončením úsporného tarifu a přeceňováním na začátku roku. Někteří obchodníci evidentně zvolili strategii, že toho raději budou prodávat méně při vyšších maržích. To potvrzuje, že inflační tlaky v naší ekonomice jsou stále velice silné.

Ještě vyšší inflaci brání silný kurz koruny, který zlevňuje dovoz do České republiky. Tím je tlumena dovážená inflace ze zahraničí, která se týká například ropy, elektřiny a zemního plynu. Lze očekávat, že v následujících měsících začne inflace klesat a v průběhu roku se dostane na jednocifernou úroveň. Stále však bude dosahovat násobků inflačního cíle.

Potraviny stále zdražují

K prudkému růstu ceny dochází kvůli zrušení úsporného tarifu u elektřiny. Místo prosincového poklesu o 21,2 procenta byl tak v lednu vykázán růst o 36,4 procenta. Cena vodného se zvýšila o 16,3 procenta a cena stočného dokonce o 30,3 procenta. Rovněž ceny tepla a teplé vody zaznamenaly mohutné zdražení o 44,7 procenta. Zmírnění růstu ceny je evidováno alespoň u zemního plynu, který však meziročně zdražil o 87,0 procenta.

Výrazné zdražování se nadále týká základních potravin. Například cena rýže stoupla o 35,1 procenta, cena mouky o 44,2 procenta, cena vepřového masa o 36,8 procenta, cena drůbežího masa o 32,4 procenta, cena mléka o 39,5 procenta, cena vajec o 85,0 procenta a cena cukru o 84,7 procenta. Růst cen potravin se pak pochopitelně odráží i ve zvyšování ceny stravovacích služeb. Ty dražily o 23,8 procenta.

– Štěpán Křeček –

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů