5.9 C
Prague
Pátek, 19 dubna 2024, 9:04
- Reklama -
DomůZdravíPacienti k nám mnohdy chodí, až když je pozdě, říká ambulantní specialista

Pacienti k nám mnohdy chodí, až když je pozdě, říká ambulantní specialista

Na preventivní prohlídky k praktickému lékaři chodí přibližně třetina populace. Kontroly u praktického lékaře jsou zároveň často jedinou formou preventivní péče o vlastní zdraví, kterou pacienti dodržují. Rozsah tohoto vyšetření pro dostatečnou prevenci ale mnohdy nemusí stačit. Ambulantní specialisté přitom mohou zdravotní problémy odhalit mnohem dříve, díky přístrojům, které umožňují podrobnější rozsah prohlídek. Pacienti mohou na preventivní prohlídku zamířit přímo k nim, nepotřebují k tomu ani žádanku.

Že má pacient na pravidelnou preventivní prohlídku u praktického lékaře nárok každé dva roky, by měl vědět každý. Na preventivní kontroly k nim chodí přibližně 32 % české populace. Za posledních pár let se procento zvýšilo, stále se však nevyrovná počtu preventivních prohlídek u našich západních sousedů. Ještě méně pacientů pak ví o tom, že preventivní vyšetření mohou podstoupit přímo u konkrétního specialisty – například kardiologa či neurologa. Přestože si za návštěvu připlatí, mají jistotu hloubkové a precizní diagnostiky v prostředí, které se úzce specializuje na jeho problém.

„U ambulantních specialistů je návštěvnost preventivních prohlídek mnohem menší. Tvoří pouhých 5 % všech našich úkonů. Včasným záchytem onemocnění nebo odhalením rizika jeho vzniku přitom chráníme zdraví pacienta a zároveň snižujeme náklady na další léčbu. Předcházíme totiž zbytečným hospitalizacím a nutnosti nákladných operací,“ vysvětluje MUDr. Zorjan Jojko, kardiolog a předseda Sdružení ambulantních specialistů (SAS).

Rozsah vyšetření jednou za dva roky nestačí

Krok, kdy před odesláním na vyšetření ke specialistovi navštívíme svého praktického lékaře – nejčastěji s prosbou o žádanku – bere většina z nás jako nutnost a je tak trochu pozůstatkem z dob minulých. Běžná prohlídka u praktika ale nemusí problém vždy odhalit. Jediná kontrola za dva roky, kterou v současnosti hradí zdravotní pojišťovny v rámci prevence, sestává obvykle z rozhovoru s lékařem a takzvaného fyzikálního vyšetření.

Jeho součástí, zaměřenou na srdce, bývá přeměření krevního tlaku, kontrola hladiny cukru a tuků v krvi, a v některých případech EKG natočené v klidovém stavu. Podle specialistů je to z hlediska prevence kriticky málo. „Pro většinu pacientů prohlídkou u praktika veškerá preventivní péče končí a mají na dva roky tzv. vystaráno. Tento přístup je ale u některých onemocnění krátkozraký a může přinést komplikace. Pacientům, kteří mají podezření na konkrétní onemocnění, nebo jej mají v rodinné anamnéze, proto doporučujeme navštívit rovnou ambulanci specialisty, a to i bez žádanky,“ dodává MUDr. Zorjan Jojko.

Preciznější diagnostika i značná úspora času

V čem spočívá výhoda návštěvy přímo u specialisty? Především ve větší vybavenosti specializovaných ordinací, které jsou uzpůsobeny příslušné odbornosti lékaře, a přispívají ke stanovení preciznější diagnózy. „Prohlídky u specialistů mají potenciál odhalit i subtilnější příznaky onemocnění. Pacientům se tak dostane léčby podstatně dříve, což je u většiny nemocí zásadní,“ říká MUDr. Jojko. Další výhodou prohlídky u specialisty je také větší rozsah vyšetření a z toho plynoucí podstatně zvýšený rozsah informací, které pacient na jejím konci dostane. Stejně jako u praktického lékaře je totiž výstupem vyšetření lékařská zpráva. Předností vyšetření u specialisty je podle MUDr. Jojka také například mnohem hlubší praxe v oboru a zkušenosti se specifickými léčivy a léčebnými postupy. V neposlední řadě si pacienti ušetří cestu pro žádanku k praktickému lékaři a s ní spojené vysedávání v čekárně.

Preventivní vyšetření v závislosti na konkrétní specializaci v samoplátcovském režimu obvykle stojí minimálně několik stovek Kč. Například vyšetření zjišťující přítomnost nepravidelností srdečního rytmu vyjde cca na 500, – Kč. Velmi podrobná kardiologická prohlídka se zátěžovým testem a ultrazvukovým vyšetřením srdce se pohybuje kolem 3.500, – Kč.

Zdroje: zdravotnickydenik.cz, citovaný lékař

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů