5.9 C
Prague
Pátek, 19 dubna 2024, 11:04
- Reklama -
DomůZdravíKOMENTÁŘ: Proč očkovat děti proti chřipce?

KOMENTÁŘ: Proč očkovat děti proti chřipce?

Hodně se teď mluví o blížícím se období chřipek. Představte si, že máte dvě malé děti a potřebujete vědět, jestli je chřipka pro děti opravdu nebezpečná, jak ji rozeznat od běžné virózy a jestli má smysl nechat děti očkovat. V komentáři odpovídá MUDr. Alena Šebková.

Malé děti, především do dvou let věku mohou prodělat chřipku v závažnější formě, stejně jako populace seniorů. Do 5 let věku bývá u nás hospitalizováno ročně cca 500 dětí s chřipkou a především jejími komplikacemi, chronicky nemocné děti do 5 let věku mají riziko hospitalizace 2,5-5x větší než stejně staré jinak zdravé děti.

Klasickými příznaky“ jsou z plného zdraví vzniklá horečka, bolesti kloubů, svalů, hlavy, později se přidá suchý kašel, rýma nebývá, pouze ev. pocit ucpaného nosu. Kojenci mohou mít ale příznaky zcela necharakteristické – nechutenství, zvracení, průjem. Za „normálních okolností“ v sezóně onemocní až 20 % dětské populace, ve školním věku až 40 %. Děti mají větší infekční virovou nálož a delší dobu virus vylučují. Mohou být tedy i významným zdrojem infekce pro své okolí.

To vše jsou, myslím, argumenty mluvící o vhodnosti očkování.  Navíc  je aktuálně u praktických dětských lékařů k dispozici vakcína, která se místo aplikace do svalu, tedy „píchnutí“, aplikuje ve formě nosního spreje. Pro děti je toto podání bezbolestné, nebojí se ho, takže o existuje o důvod méně, proč nyní před začátkem chřipkové sezóny váhat.

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů