5.5 C
Prague
Sobota, 20 dubna 2024, 9:04
- Reklama -
DomůZdravíOsteoporóza je nebezpečná hlavně svou bezpříznakovostí. S prevencí radí MUDr. Slavíková

Osteoporóza je nebezpečná hlavně svou bezpříznakovostí. S prevencí radí MUDr. Slavíková

Nezdravý jídelníček, kouření, přílišná konzumace alkoholu či nedostatek pohybu. To jsou nejčastější faktory způsobující osteoporózu, které se také říká tichý zloděj kostí. Postihuje stále mladší osoby. Nemoc získala nechvalně známou přezdívku tichá epidemie 21. století. 

Světový den proti osteoporóze si připomínáme každoročně 20. října a jeho cílem je šířit povědomí o rizicích a prevenci tohoto onemocnění. Jak k prevenci přistupovat?

Osteoporóza je onemocnění látkové výměny kostní tkáně, které má za následek ubývání množství kostní hmoty a celkové snížení kvality kostí. Postižené kosti se stávají málo odolné a klesá jejich pružnost a pevnost, což významně zvyšuje riziko zlomenin. Způsobit je přitom nemusí pouze pád, ale například i náhlý pohyb či kýchnutí. Pro rizikové skupiny jsou tak příčinou bolesti, dlouhodobé nezpůsobilosti, ale mohou je ohrožovat i na životě,“ říká MUDr. Kristina Slavíková.

Kdo patří do rizikové skupiny?

Osteoporóza podle ní postihuje především ženy po padesátce z důvodu poklesu estrogenu po menopauze. Je nebezpečná tím, že se objeví plíživě a bez jakýchkoliv příznaků. „Mezi rizika způsobující toto onemocnění patří strava chudá na vitamín D a vápník, nedostatek pohybu, kouření, nadměrné pití kávy a alkoholu. Do rizikové skupiny onemocnění osteoporózou dále patří lidé s nízkou tělesnou hmotností a pacienti, kteří jsou dlouhodobě léčeni některými léky, např. glukokortikoidy.“

K ubývání kostní hmoty dochází už přibližně od 30. roku života, do té doby lidské tělo díky svému metabolismu tvoří tkáň novou. Tento úbytek je však naprosto přirozený proces. „Mezi faktory, které řídnutí kostí významně urychlují, patří vedle nedostatku fyzické aktivity také nedostatek pobytu na slunci, jenž vede k deficitu vitamínu D. Ten je potřebný pro vstřebávání vápníku v těle a pro mineralizaci kostí. A protože je osteoporóza nebezpečná hlavně svou bezpříznakovostí, až do chvíle zlomeniny si nemusíte být vědomi, že tímto onemocněním trpíte. Pokud patříte do některé z rizikových skupin, určitě doporučujeme konzultaci s praktickým lékařem, který vám vypíše žádanku na vyšetření,“ dodává doktorka Slavíková.

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů