8.2 C
Prague
Sobota, 27 dubna 2024, 4:04
- Reklama -
DomůZajímavostiKOMENTÁŘ: Nezdražuje jen elektřina. Lidé si za své úspory zase koupí méně...

KOMENTÁŘ: Nezdražuje jen elektřina. Lidé si za své úspory zase koupí méně věcí

„Poté, co se inflace začala zadýchávat, chytla druhý dech a opět zvýšila své tempo. Růst cen se projevuje hlavně na nezbytných položkách spotřebního koše, což bude zhoršovat finanční situaci v rodinách. Do vážných problémů se mohou dostávat hlavně sociálně nejslabší,“ říká ve svém komentáři hlavní ekonom BHS a poradce premiéra Petra Fialy Štěpán Křeček.

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v září na úroveň 18,0 procenta. Tempo růstu cen tak přestalo klesat a opět se zvýšilo. Jedná se o negativní zprávu, která nám naznačuje, že problém vysoké inflace nás může trápit déle, než bychom si přáli. Lidé by se měli připravit na to, že nadále bude klesat kupní síla jejich úspor. Zvláště sociálně nejslabší část společnosti se může dostávat do finančních problémů.

Mezi nejrychleji zdražující položky spotřebního koše patří elektřina. Ta zaznamenala meziroční růst ceny o 37,8 procenta. Ještě větší cenový skok byl zaznamenán u zemního plynu, který zdražil o 85,9 procenta. Připlatí si i lidí používající tuhá paliva, kterým se zvýšily ceny o 55,8 procenta.

Lidé neušetří ani na potravinách. Zvláště pečení vánočního cukroví se letos opravdu prodraží. To dokládá růst ceny mouky o 61,0 procenta, másla o 50,5 procenta, mléka o 50,1 procenta a cukru o 33,8 procenta. Přesto lze očekávat, že si lidé budou častěji připravovat jídlo doma, protože ceny stravovacích služeb se zvýšily o 26,0 procenta.  

Autor: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů