8.8 C
Prague
Pátek, 19 dubna 2024, 3:04
- Reklama -
DomůLifestyleOzvláštněte si podzimní vaření: Recepty na kuře s vůní exotického koření

Ozvláštněte si podzimní vaření: Recepty na kuře s vůní exotického koření

Oblíbené kuře je klasikou a sázkou na jistotu v kuchyni každé země. Tradiční recept ale vypadá a chutná všude trochu jinak. U nás kuře pečené, dušené, s omáčkou nebo jako sendvič všichni známe. Jak ale toto v Česku nejběžněji konzumované maso připravit netradičně? Hlavní roli hraje samozřejmě koření. Přinášíme vám dva podzimně laděné recepty na kuře s vůní exotiky, díky kterým se na chvíli přenesete do vzdálených krajin.

Co koření, to jiná chuť i vůně, a hlavně jiné účinky na lidský organismus. Přesně takhle by se dala obecně popsat alchymie kořenicích směsí a bylinek, které byste s příchodem chladného podzimu měli do jídelníčku zařadit. Píše to i Kateřina Winterová ve své kuchařce Světová. Pro posílení imunity neváhejte používat při vaření zejména koření, které váš organismus prohřeje a povzbudí.

Garam masala je jedním z nejtypičtějších koření Indie a podle ájurvédy zahřívá lidské tělo. Přidává se do zeleninových pokrmů a pro nás překvapivě i do čaje. Někdy bývá také nazýváno indickým kořením pěti vůní.

Ras el hanout vyniká omamnou vůní a elegantní, ostrou a zároveň nasládlou chutí, která výborně ladí především k drůbežímu masu. Vnitřně zahřívá tělo, má detoxikační účinky, podporuje zažívání, hubnutí a posiluje imunitu. Směs pochází z Maroka a obsahuje spoustu koření, které se míchá podle rodinných tradic.

Kuře masala  

4 porce 

Příprava: 1 hodina + marinování 1 hodina  

Suroviny na marinádu:

200 g bílého jogurtu 

½ lžičky mletého chilli 

1 lžička mletých semínek koriandru 

½ lžičky směsi garam masala

1 lžíce rostlinného oleje 

1 lžíce citronové šťávy 

1cm kousek čerstvého zázvoru 

1 stroužek česneku 

Další suroviny:

500 g kuřecího masa (prsních nebo stehenních řízků) 

4 rajčata nebo 200 g konzervovaných rajčat  

1 cibule 

1 stroužek česneku  

3cm kousek čerstvého zázvoru 

2 lžíce rostlinného oleje nebo přepuštěného másla ghí  

1 tobolka kardamomu 

1 bobkový list  

2 hřebíčky  

1½ lžičky směsi garam masala

150 ml kokosového mléka 

100 ml smetany na vaření 

100 ml kuřecího vývaru nebo vody 

dušená rýže basmati k podávání  

Postup:

1. Na marinádu promíchejte v pekáči jogurt s kořením, olejem a citronovou šťávou. Zázvor a česnek oloupejte a nastrouhejte do jogurtu.  

2. Kuře nakrájejte na kousky většího sousta (zhruba 4×4 cm), promíchejte s marinádou a nechte při pokojové teplotě alespoň 1 hodinu odležet.  

3. Mezitím nakrojte slupku čerstvých rajčat do kříže, spařte je vroucí vodou a oloupejte. Dužinu nakrájejte nadrobno, konzervovaná rajčata stačí nakrájet. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte najemno, zázvor oloupejte a nastrouhejte.  

4. Troubu předehřejte na 200 °C. Marinované kuře opečte v předehřáté troubě, pokud máte funkci gril, můžete ho zapéct pod grilem – zhruba 8 minut za občasného otočení. Maso zpevní a změkne. Pekáč vytáhněte. Pokud si chcete práci zjednodušit, opečte maso v širší hlubší pánvi, ze všech stran za občasného míchání zhruba 5–8 minut. Přesypte ho do mísy. 

5. V pánvi rozehřejte olej nebo ghí, kardamom zmáčkněte naplocho nožem a společně s bobkovým listem a hřebíčkem opékejte 1 minutu. Přidejte cibuli, česnek a zázvor a restujte dalších 5 minut na středním stupni, až zesklovatí.  

6. Vložte opečené maso a opékejte ho za občasného míchání 2 minuty. Přisypte 1 lžičku směsi garam masala, po 2 minutách přidejte rajčata, vlijte kokosové mléko, smetanu a vývar a zahřívejte k varu, ale nevařte. 

7. Jakmile omáčka zhoustne, vmíchejte zbylou směs garam masala a podávejte s rýží.  

Pečené kuře ras el hanout se zeleninou

4 porce

Příprava: 1½ hodiny

Suroviny:

Maso

1 kuře

2 lžíce směsi ras el hanout

3 lžíce olivového oleje

1 lžička soli

Zelenina

8 šalotek

4 mrkve

1 lžička směsi ras el hanout

2 lžíce olivového oleje

K podávání

1 hrst koriandru

1 limeta

Postup:

1. Šalotky a mrkev oloupejte, šalotky nakrájejte na čtvrtky, mrkev na špalíčky a rozprostřete je do pekáče. Posypte kořením ras el hanout a zakápněte olejem.

2. Troubu předehřejte na 200 °C.

3. Kuře omyjte, osušte a položte na prkénko prsíčky dolů. Stehno otočte vzhůru, aby vypadlo z kloubu, a stejný postup zopakujte s druhým stehnem. Ostrým nožem odřízněte z obou stran páteř, od krku kolem kyčlí. Páteř vyjměte, kuře otočte prsíčky nahoru a rozložte naplocho. Odřízněte poslední, kostnatý díl křidýlek a kuře položte do pekáče na zeleninu.

4. Koření ras el hanout promíchejte v misce s olejem a solí a touto marinádou kuře pečlivě potřete. Zlehka ho podlijte vodou, 50 ml by mělo stačit. Pekáč s kuřetem přiklopte.

5. Kuře pečte v předehřáté troubě 1 hodinu doměkka. Podle potřeby ho průběžně mírně podlévejte vodou. Píchněte do masa, a pokud to jde snadno a zároveň v místě vpichu nevytéká růžová šťáva, je propečené. Odklopte ho a pečte ještě 15 minut dozlatova. 6. Na závěr nasekejte nadrobno koriandr a limetu rozkrojte na čtvrtky. Kuře podávejte naporcované se zeleninou, koriandrem a limetou.

Zdroje: vseokoreni.cz, kuchařka Světová Kateřiny Winterové.

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů