4.4 C
Prague
Sobota, 20 dubna 2024, 2:04
- Reklama -
DomůZajímavostiŽeny z Ukrajiny jako možné oběti kuplířství. Situace se změnila, už to není...

Ženy z Ukrajiny jako možné oběti kuplířství. Situace se změnila, už to není jako dřív

Válka na Ukrajině vyhnala z domovů miliony osob a způsobila příliv žen a dětí nejen do České republiky. Právě samotné ženy jsou značně ohroženou skupinou. Navíc, s jakoukoliv krizí vzrůstá i počet lidí, kteří se snaží nepříznivé situace druhých zneužít. Neziskové organizace působící ve sféře sexbyznysu, zabývající se problematikou sexuálního násilí či obchodu s lidmi upozorňují, že je třeba být ostražití a situaci monitorovat.

Do České republiky přišlo téměř 270 tisíc lidí z nichž 80 % tvoří ženy a děti. Do cizí země přichází tyto ženy samotné, unavené, mnohdy bez finančních prostředků a s jazykovou bariérou. Neví, kde budou žít ani za co, neví, jestli je jejich rodina je v pořádku, netuší, zda se budou moci vrátit domů.

V médiích proběhla informace, že se na hraničních přechodech objevují skupiny mužů lákající ženy z Ukrajiny na levné ubytování a nabídku práce, a poté je převezou do nočních klubů kde je nutí poskytovat sexuální služby za úplatu. Organizace ROZKOŠ bez RIZIKA se již 30 let snaží snižovat rizika, které s sebou přináší práce v sexbyznysu. Na nabídku sexuálních služeb se dívá jako na práci, kterou si žena zvolila a klade důraz na dobrovolnost vstupu. Sama prostituce není současnou legislativou uchopena, není zakázána ani povolena. Kuplířství, obchod s lidmi či nucení k prostituci je trestným činem.

Situace se změnila

Prostituční scéna během posledních let doznala změn. Klesl počet nočních klubů, klesl i počet žen v klubech, až na výjimky několika regionů vymizela pouliční prostituce. Oproti tomu roste počet privátů. Ženy české národnosti dlouhodobě tvoří 85 % klientek ROZKOŠe bez RIZIKA. Ukrajinská národnost byla mezi cizími v posledních letech pokaždé nejvíce zastoupenou. „Je potřeba si uvědomit, že až doposud ženy nabízející zde služby přijížděly na krátkodobý bezvízový styk a po uplynutí zákonné lhůty se s vydělanými penězi vracely ke své rodině na Ukrajinu,“ vysvětluje Jana Kočová, vedoucí sociální divize R-R. „V některých částech republiky zaznamenáváme nárůst počtu žen ukrajinské národnosti, ale patrně ještě nejde o vliv migrační vlny. S tou počítáme a máme kapacity s těmito ženami pracovat. Nedokážeme ale předvídat, jak se situace bude vyvíjet. Připravujeme se, jsme v terénu, tiskneme materiály v ukrajinštině, …“ dodává.

„V rámci mezirezortní koordinační skupiny ministerstva vnitra jsme mluvili o situaci v naší zemi. Policie ČR uvedla, že není identifikována žádná oběť trestného činu obchodování s lidmi spojená s migrační vlnou žen z Ukrajiny. Což neznamená, že se to neděje. Byla nám předána doporučení ze strany MV k tématu vykořisťování a obchodu s lidmi,“ uvedla Monika Kochlöflová, vedoucí Poradenského centra R-R České Budějovice.

Je tam spousta nástrah

Je důležité příchozí informovat o cestách oficiální pomoci ze strany státu, nevládních organizací i občanské společnosti, ale nelze opomíjet rizika. „Zvýšili jsme monitoring jednotlivých prostitučních scén jak fyzicky, tak v online prostředí. Jsme ve střehu, budeme včas reagovat, uvidíme, co přinesou další týdny a měsíce. Pokud žena zhodnotí možnosti řešení své situace, a rozhodne se poskytovat placené sexuální služby, může se na nás obrátit. Sexbyznys má spoustu nástrah, které můžeme ženě vysvětlit,“ doplňuje Karolína Hajská, vedoucí terénního programu Ústeckého a Karlovarského kraje. Těmto ženám je také věnované Desatero základních informací od R-R na webu organizace.

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů