5.6 C
Prague
Sobota, 20 dubna 2024, 2:04
- Reklama -
DomůZdravíMozek spotřebuje až pětinu veškeré energie. MUDr. Slavíková radí jak podpořit jeho správnou...

Mozek spotřebuje až pětinu veškeré energie. MUDr. Slavíková radí jak podpořit jeho správnou funkci

Řídící orgán lidského těla pracuje nepřetržitě celý život, a to i během spánku. Odhaduje se, že každý den přijde mozek až o 78 tisíc neuronů. Jak o něj správně pečovat a nezapomínat na prevenci?

V poměru k velikosti těla má člověk největší mozek ze všech obratlovců. „Skládá se z miliard neuronů, které se různě propojují, a každá z těchto buněk nervové tkáně může vytvářet tisíce spojení, tzv. synapsí. Řídí a kontroluje veškeré tělesné funkce od trávení přes řeč až po vnímání emocí,“ vysvětluje MUDr. Kristina Slavíková. Důležitost správné péče i prevence je tak logicky na stole.

Co je pro mozek vhodné?

„Aby mozek správně pracoval, je potřeba mu věnovat dostatečnou péči. V první řadě je proto nutné dbát na pestrou a vyváženou stravu,“ má jasno Slavíková, revizní lékařka VoZP.

Jelikož mozek spotřebuje každý den velké množství energie, je třeba ji pravidelně doplňovat. „Například vejce a ořechy díky svým živinám podporují kognitivní funkce mozku a paměť. Borůvky, káva a další potraviny bohaté na antioxidanty mají zase neuroprotektivní funkci. Podpůrné látky lze doplňovat i vhodnými suplementy.“ „Strava ovšem není vše. Pro správnou činnost mozku je důležitý také pravidelný pohyb, ale i cvičení mozkových buněk a dostatečný a kvalitní spánek,“ dodává Slavíková.

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů