3.7 C
Prague
Úterý, 23 dubna 2024, 10:04
- Reklama -
DomůLifestyleTotální devastace organismu, popisuje Zdeněk (61) svůj stav po prodělané nemoci. Selhávala...

Totální devastace organismu, popisuje Zdeněk (61) svůj stav po prodělané nemoci. Selhávala mu i paměť

Klíšťata mohou ohrožovat vaše zvířecí miláčky stejně jako vás. U zvířat se onemocnění, která tento drobný hmyz přenáší, projevují například horečkou, apatií, a odmítáním potravy.

Klíšťata milují vlhko a teploty mezi 5 a 20 stupni, travnaté a listnaté povrchy do jednoho metru, což odpovídá podmínkám, které panují právě na podzim. Tak jako jsou klíšťata nebezpečná pro lidi, ohrožují i zvířata. I proto, že zejména psi a kočky proběhnou a prošmejdí kdejaké křoví a kupku listí, čímž se šance na zakousnutí ještě zvyšuje.

Projevy jsou u zvířat podobné jako u lidí

Kromě klíšťové encefalitidy může zvíře chytit od klíštěte i lymskou boreliózou, babeziózou, nebo třeba anaplazmózou. „Projevy všech nemocí mohou být podobné. Únava, apatie, horečka, změna v chování, snížení napětí svalů, obrny nebo zvýšená citlivost v krční oblasti. Příznaky se přitom nemusí objevit u všech nemocných zvířat – polovina má to štěstí, že infekce u ní proběhne bez známek onemocnění,“ vysvětluje MUDr. Dita Smíšková, Ph.D. z Kliniky infekčních nemocí FN Bulovka. V některých případech to bohužel znamená pro zvíře dlouhodobé zdravotní obtíže, případně smrt.

Přečíst stránku v knize? Půl dne

Bylo mi 49 let, když jsem se v létě nakazil klíšťovou encefalitidou. Velmi pravděpodobně jsem si nákazu způsobil při odstraňování klíštěte ze svého psa. Když o sobě dala nemoc vědět, neudržel jsem se ve vzpřímeném stavu, obtížně jsem vnímal okolí, nedokázal jsem se ani podepsat. Léčba v nemocnici trvala měsíc. Průběh nemoci byl velmi těžký a opakovaně se u mě dostavovaly kritické stavy. Totální devastace organismu způsobená chorobou i snahou udržet mě léčbou při životě zůstala i po propuštění z nemocnice. Ani po něm jsem nebyl schopný se na cokoliv soustředit a například přečíst stránku v knize mi trvalo půl dne. Navíc mi selhávala paměť, proto jsem si například to, co jsem na stránce přečetl, nepamatoval. Dohromady mi rekonvalescence trvala 6 měsíců. A jsem přesvědčený, že jenom díky tomu, že jsem na sobě hodně tvrdě pracoval, nemám trvalé následky,“ vypráví svůj příběh pan Zdeněk (61 let, Plzeň).

Na očkování přispívají pojišťovny

Jedinou prevencí proti klíšťové encefalitidě (KE) u lidí je očkování. Na toto onemocnění totiž není specifický lék. Lékaři jen léči projevy jako bolesti hlavu, bolesti svalů, únava a jiné. Někdy je při tom nutná i hospitalizace. „U řady pacientů vídáme dlouhodobé i trvalé následky – časté bolesti hlavy, poruchy paměti a soustředění, zhoršení nebo ztrátu sluchu, ale i těžká, mnohdy trvalá ochrnutí končetin. Každoročně několik pacientů s klíšťovou encefalitidou umírá. Je běžné, že rodinní příslušníci pacienta, kteří byli přímými svědky jeho onemocnění, se poté nechávají očkovat, pro pacienta samotného je ale už pozdě,“ varuje Smíčková.

Až několik měsíců po ukončení léčby podle ní pociťuje 10 % nemocných poruchy koncentrace, paměti, nespavost/spavost a úzkost. Někteří cítí následky i roky. Zdravotní pojišťovny v rámci svých preventivních programů na očkování přispívají, a to až do výše 1 500 Kč. 

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů