DomůLifestylePřestala jsem bojovat s těžkou nemocí a přijala svůj konec, říká Marta...

Přestala jsem bojovat s těžkou nemocí a přijala svůj konec, říká Marta V.

Co se honí člověku hlavou v posledních minutách jeho života? Jak se cítí těžce nemocný na pokraji smrti? Jaké pocity má pacient, kterému lékař doporučí domluvit si pohřeb na příští týden? Nová kniha Noci mojí smrti, která právě vyšla, dává poznat, co se odehrává v nitru člověka.

Co se děje ve vaší dceři, ve vašem rodiči, v partnerovi, babičce nebo kamarádovi, když kvůli vysílení nemůže ani myslet. Když vzdá boj o svůj život. Navzdory těžkému tématu je kniha plná radosti a naděje. A ukazuje nejen to, jak se každý může ze „svého“ dna dostat, pokud už tam míří. Ale hlavně jak se ošklivé zkušenosti vyhnout. Ne každý si musí projít peklem, aby pochopil…

„Někomu dá život pár facek, někomu vrazí pěstí. Mě musel přejet buldozerem, abych začala vnímat, co je důležité,“ říká autorka knihy Marta V. Loni v zimě prodělala akutní leukémii. Ještě ve čtvrtek byla na běžkařském kurzu, v pátek už začínala s chemoterapií na klinice. Kdyby si nezavolala sanitku, do soboty by nepřežila, řekli posléze lékaři.

Je stále tady

Začal náročný boj o život. Bojovala jako lvice, ale nakonec se vzdala. Bylo to větší než ona. „Přestala jsem bojovat s těžkou nemocí a přijala svůj konec.“ Dodnes neví, kde se vzala všechna rozhodnutí, která tam, na pokraji smrti udělala. Jen ví, že jí zachránila život. Taky jí pomohla nezbláznit se strachy při lékařských vyšetřeních i vypořádat se s neutichající bolestí.

Je tady. Zdravá, šťastná a plná vděčnosti. Jen by si moc přála, aby už nikdo jiný nemusel podobnou hrůzou projít.

Zdroje: redakce, Marta V.

PODOBNÉ ČLÁNKY
- Reklama -

NEJČTENĚJŠÍ

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů