21.9 C
Prague
Čtvrtek, 2 května 2024, 4:05
- Reklama -
DomůZajímavostiChyby ve slavných českých pohádkách: Je jich tam opravdu hodně

Chyby ve slavných českých pohádkách: Je jich tam opravdu hodně

Když sledujeme oblíbené pohádky, asi si vůbec neuvědomíme, že je v nich spousta věcí špatně. Kdo by si také všiml třeba toho, že chůva v Princezně se zlatou hvězdou Ladě celou dobu vyká, ovšem kromě jedné věty, kdy jí to „ujede“: „Tady máš jehlu, klubko s nití a pomoz mi jej dokončit.“

Úsměvného momentu se nevyhnuly ani slavné Tři oříšky pro Popelku. Když Popelka vyráží na koni do lesa, sleduje ji psík Tajtrlík. Pozorný divák si všimne, že motivace zvířete je jednoznačná – hozená sněhová koule někým ze štábu. Také kůň Jurášek se „zázračně“ mění. Jednou má hustou zimní srst, podruhé ale ne. A liška, kterou myslivci ulovili? Jakmile ji zastřelili, její krása se z ničeho nic ztratila.

Kdo by neznal Šíleně smutnou princeznu! Pamatujete si na legendární scénu, kdy si Helena Vondráčková sundá šátek, ovšem i s příčeskem? Prý si za to hodně vyslechla. Ale není to jediný „problém“ této pohádky. V jedné z scén je například k vidění dopravní značka. Nemusíme připomínat, že v době smutné princezny by nic takového neexistovalo.

S čerty nejsou žerty je velmi populárním kouskem naprosto právem. Ale pozorný divák si může všimnout jedné „záhady“. Když Adélka nese uvězněnému Máchalovi jídlo, povídají si spolu skrz mříže a vypadá to opravdu jako velká romantika. Chvíli poté však princezna pod oknem zpívá a mříže má vysoko nad hlavou. Bez zajímavosti není ani to, že během scény v kasárnách může divák zahlédnout žaluzie v okně. Pekelný kousek!

Chybičky jsou i krásné pohádce Jak se budí princezny. Moderní hodinky na ruce sedláka jsou jen špičkou ledovce. Když se Jan Hrušínský coby princ Jaroslav učí plavat a začíná se topit, věrný sluha Matěj (Vladimír Menšík) přesekne strom, aby mu pomohl, strom je při detailním pohledu naseknutý dávno před tím, než k němu Matěj přiskočil. A když už jsme u toho plavání – Matěj později „vystřihne“ parádní kraul. Jenže Matěj ho učil prsa.

A podívejme se třeba ještě na pohádku Tři veteráni. Když utíkají z království, táhnou s sebou kadibudku. Ale jak to, že po ní v zemi není díra? Buď jak buď, i přes drobné chybičky pohádky milujeme. A to je nejdůležitější.

Zdroje: Kinotip, Lidovky, EuroZprávy, Blesk

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů