4.3 C
Prague
Sobota, 20 dubna 2024, 5:04
- Reklama -
DomůZdravíLedvinám věnujte zvláštní péči. Pomohou různé potraviny i bylinky, říká lékař

Ledvinám věnujte zvláštní péči. Pomohou různé potraviny i bylinky, říká lékař

Začátek března je obdobím, kdy už toužebně očekáváme příchod jara. Příroda se připravuje na znovuzrození. My bychom měli udělat to samé a připravit svoje tělo. Jedním z nejdůležitějších a nejvíce zatěžovaných orgánů jsou ledviny. 

„K častým příznakům, že je s ledvinami něco v nepořádku, patří časté močení (zejména v noci), tlak a bolest v kříži a bederní oblasti, studené nohy, ztráta vitality, špatný spánek, zhoršení sluchu (hluchota a šumění v uších), neplodnost, oteklá horní víčka nebo i špatná kvalita vlasů,“ říká Tvrdí to MUDr. Antonín Kratina.

Oslabení ledvin se podle něj také projevuje bolestmi kolen, otoky nohou a nejvíce se ledviny podílejí na problémy s klouby. „Pokud se objeví tmavé kruhy pod očima, značí to na špatné vylučování kyseliny močové a její nadměrné tvorby.“

Jaké potraviny nám pomohou posílit ledviny?

Všechny, které nás zahřejí! „Zejména konzumace luštěnin, polévek (nejlépe vývarů), případně masité stravy, kompotů a vařených obilovin. Je také důležité se vyhnout nadměrnému solení, cukru, výrazně ochlazujícím potravinám, pití kávy a alkoholu,“ má jasno odborník.

Mezi vhodné obiloviny pro posílení ledvin podle něj patří pohanka, oves nebo jáhly. „Luštěniny, které připomínají samotné ledviny – fazole adzuky, fazole bílé, červené nebo čočka a sójové boby. Z masa jakékoliv divoké a také krůtí, skopové a jehněčí maso. Z ryb zařaďte zejména tuňáka, platýse, tresku nebo úhoře.“

Zelenina je dle lékaře vhodná lehce zahřátá v páře nebo nakvašená. „Zahřeje nás cibule, česnek, zázvor, fenykl, celer, růžičková kapusta, pórek a červená řepa. Důležitá je petržel, která odvodňuje a odstraňuje otoky. Z bylinek kurkuma, kari a chilli. Zdravé tuky nám pomohou doplnit ořechy a semínka. Do vařených pokrmů přidávejme například MISO patu, kvalitní sójovou omáčku a umeocet.“

Lékař doporučuje tyto bylinky

  • Celík zlatobýl, který je výborný zejména v tom, že do 6 týdnů od užívání naprosto zlikviduje močové kameny (což dělá i lopuch plstnatý).
  • Skvělý je také dvouzubec trojdílný, který působí močopudně.
  • Jako přírodní antibiotikum proti 46 kmenům bakterií Staphylococcus pyogenes aureus, který způsobuje zánětlivá onemocnění močových cest a ledvin, působí lichořeřišnice větší.
  • Pro podporu vylučování kyseliny močové doporučujeme tužebník jilmový.
  • Protizánětlivé účinky má řepík lékařský, který také pomáhá vylučovat moč.
  • Nezapomeňme na přesličku rolní. K léčení se používá její nať, která obsahuje kyselinu křemičitou a křemičitany, třísloviny, hořčiny, flavonoidy, draselné soli a mnoho minerálních látek. Účinné látky se uvolňují pouze vařením, proto se připravuje jako odvar. Má silné odvodňovací účinky a používá se jako močopudný lék k léčení nemocí močového měchýře, ledvin, otoků nohou, při plicních onemocněních, krvácejících žaludečních vředech a silné menstruaci a proti kornatění tepen a při revmatických potížích. Přeslička zpevňuje kůži, vazivové tkáně, sliznice, kosti, chrupavky, zuby, nehty, plicní tepny, žíly a průdušky. Nesmí se užívat dlouhodobě a ve větších dávkách.
  • Zajímavou zkušenost máme s homeopatickým lékem Silicea (kysličník křemičitý v homeopatickém ředění). Pomáhá „zpevnit“ a srovnat sebevědomí.
  • A samozřejmě nezapomínáme ani na brusinky. Listy i plody mají protizánětlivý a svíravý účinek, používáme je jako podpůrný lék při cukrovce a zánětech močových cest a při průjmu. Podobné účinky jako brusinky mají i příbuzné druhy klikvy. Vedlejší ani nežádoucí účinky brusinka nemá, neměla by se však užívat při poruchách jater a není vhodná pro dlouhodobé užívání.

Jak se dostat do rovnováhy?

Doktor Kratina doporučuje naslouchat přírodě. „I ta totiž v tomto období pořád ještě odpočívá. Divoké večírky s velkým množstvím alkoholu a nedostatkem spánku, častá konzumace černé kávy, nedostatek pohybu, spěch a hltání při jídle, stresující prostředí nám odebírají životně důležitou energii ledvin.“ Vnesme do našeho života klid, odpočinek a co nejvíce tepla. „Z pohledu duševního je potřeba se naučit mít rádi všechny bytosti kolem nás. Pochopit, že všichni jsme si rovni a jak moc je důležité pěstovat harmonii sami se sebou i okolím.“

Zdroje: MUDr. Antonín Kratina, mojeambulance.cz, idnes.cz, prozdravi.cz

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů