8.8 C
Prague
Pátek, 19 dubna 2024, 3:04
- Reklama -
DomůZajímavostiZlaté české ručičky: V mnohém jsme nejlepší na světě, ale ví se...

Zlaté české ručičky: V mnohém jsme nejlepší na světě, ale ví se o tom jen málo

Auta nebo pivo, to určitě napadne každého z nás při tipování, v čem dokážeme převyšovat celý svět. Jsou ale odvětví, ve kterých je to ještě více drtivé, ale moc se o nich neví. Jaká to jsou a dokazují tak, že Češi jsou opravdu velmi šikovným národem a že rčení zlaté české ručičky sedí dokonale?

Obrovské mucholapky

V tomto odvětví má Česko dokonce menší světový monopol. Výrobek je totiž velmi nenápadný. Zhruba dvě třetiny světové poptávky ale dokáže uspokojit jihomoravská Papírna Moudrý. Nejde přitom jen o mucholapky standardní velikosti, ale leckdy také o pořádné velikány. Třeba takový kousek do stáje má klidně i deset metrů na délku a třicet centimetrů na šířku. A tam už se chytne opravdu hodně much.

Tramvaje naší chloubou

Hodně se mluví o tom, že snad třetina všech tramvají na světě prošla českýma rukama. Není to ale jen zásluha velikána Škoda Transportation. Úspěch si připisují také tramvaje Inekon, které se dokonce podařilo své vozy protlačit i za oceán do Portlandu, Tacomy nebo Seattlu.

O výrobu tramvají u nás se starají také Krnovské opravny a strojírny či společnost VKV Praha. Do podobného odvětví můžeme zařadit také rychlovaky. Železniční kola pro ně vyrábí bohumínská firma Bonatrans a ve světě v nich také nemá moc konkurence. 

Ochrana počítačů

Každý, kdo má rád svůj počítač a hlavně soubory v něm, má nějaký antivir. A právě z našich dílen pochází hned dva, které se používají i po světě. Pražská společnost Avast má takřka 200 milionů registrovaných uživatelů z celého světa. Silná byla i konkurenční firma AVG, a proto zřejmě není divu, že v roce 2016 druhá jmenovaná první koupila.

Problémem v tomto oboru je ale dlouhodobě to, že uživatelé často využívají neplacených free verzí. Pro firmu je tak neustálou výzvou, jak se svým klientským kmenem pracovat. Musí totiž i nějak vydělávat.

Perlička jménem mikroskop

Hlavním městem světa je v tomto ohledu Brno. Dařilo se zde už za dob socialismu, kdy na trhu působila firma Tesla. Machři, kteří tu vyrostli, nezůstali na ocet. V roce 1991 totiž přišla na svět původně malá firmička Tescan, která šla s kůží na trh přes inovace a výzkum špičkových technologií, což se později vyplatilo. Dnes je totiž firma celosvětovým průkopníkem oboru, když skoro každý nový model mikroskopu je menším technologickým mezníkem.

Člověka, který se v tomto oboru nepohybuje, nejspíše překvapí, že mikroskopy někdy zaberou klidně i půl místnosti a stojí klidně i více než 10 milionů. Podobných strojů už ale Tescan prodal téměř 3000 a tržby firmy přesáhly dvě miliardy korun. Ta už má navíc pobočku i za mořem a v Číně.

Dominance v gramodeskách

V tomto odvětví svět naprosto ničíme. Zásluhu na tom nemá nikdo jiný než podnik GZ Digital Media v Loděnici u Prahy. Důvodem je to, že v době, kdy šel Západ kupředu díky moderním elektronickým nosičům, zůstala firma u svého.

Díky tomu přišla její renesance a vyrábí neskutečných 6 milionů gramodesek ročně a je jasně největším světovým producentem. Svá alba zde lisují i slavní Rolling Stones, ale i mnoho dalších celebrit hudební branže.

Zdroje: Česká televize, ČSÚ, Avast, Škoda

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů