5.1 C
Prague
Středa, 24 dubna 2024, 11:04
- Reklama -
DomůOsobnostiJiří Šlitr měl slabost pro mladé dívky, vedle jedné zemřel. Jeho smrt...

Jiří Šlitr měl slabost pro mladé dívky, vedle jedné zemřel. Jeho smrt je ale stále nejasná

Jeho jméno už nikdo nevymaže z pop kultury našeho národa. Společně s Jiřím Suchým vytvořili jeden z umělecky nejvlivnějších tandemů 60. let. Divadlo Semafor se pod jejich taktovkou stalo centrem zábavy tehdejšího Československa. Osud virtuózního klavíristy však skončil předčasně. Dodnes však není jasné, jestli spáchal sebevraždu či zemřel hloupou náhodou. 

Jiří Šlitr zastal mnoho uměleckých profesí. Byl skladatelem, virtuózem, zpěvákem, hercem, ale také výtvarníkem. Možná trochu překvapivě byl dokonce právníkem. Alma mater se mu stala Univerzita Karlova v Praze, a tak se mohl pochlubit titulem JUDr. Tomuto povolání se však nikdy nevěnoval. Talent nebyl udusán pod byrokracií soudních případů, ale rozvinul se naplno. Konec jeho života však přišel příliš brzy…

Suchý + Šlitr

Když Jiřího Šlitra v roce 1957 seznámil herec Miroslav Horníček s Jiřím Suchým, asi nikdo z nich nemohl tušit, že se tím začala psát historie československé kultury. Společně vytvořili kreativní tandem, který diváky bavil hudebními a hereckými kousky. Významně jejich tvorba ovlivnila hlavně svobodou prozářená 60. léta. 

Etapa v divadle sedmi malých forem s ním bude navždy nesmazatelně spjata. Paradoxně se však nikdy nestal členem Semaforu. Šlitr se však neomezoval pouze na tvorbu pro Semafor, které s Jiřím Suchým v roce 1959 založili. 

Skládal scénickou hudbu pro Člověka z půdy, Zuzana je sama doma, ale také působil pro Československo na úspěšném Expu 58 jako pianista pro Laternu Magicu. Diváky okouzloval také na jevišti svým nezaměnitelným poloamatérským přednesem. Podílel se také na tvorbě filmové hudby. Jeho jméno je podepsané pod snímky jako Kdyby tisíc klarinetů či Bylo nás deset. Aby toho talentu nebylo málo, tak Šlitr vynikal také jako kreslíř a grafik. To však nebylo vše, čím byl proslulý.

Sebevražda? 

K slávě také patří bohémský život. Muž tak výrazného talentu se nemohl obejít bez zájmu žen. U Jiřího Šlitra šlo většinou o velmi mladé dívky. Slabost pro prchavou lásku projevoval často. Jedna se mu však stala osudnou. 

Vánoční svátky v roce 1969 totiž zastínila smutná zpráva o nečekaném a předčasném skonu tohoto multitalentovaného umělce. Jiří Šlitr se společně s jednou ze svých dívek otrávil svítiplynem. Jeho život tak skončil v pouhých 45 letech. Dodnes je otázek více než odpovědí. Šlo o nešťastnou náhodu? Vraždu? Sebevraždu? Nikdo neví. Ještě ten den pozval své známé na oběd, aby všichni prožili onen tragický Boží hod společně. 

Tehdy se však nečekaně vytratil a když se nevrátil ani ve večerních hodinách, začali se pozvaní hosté přirozeně strachovat. Obava se také potvrdila. Byl totiž nalezen mrtvý ve svém ateliéru na Václavském náměstí společně s jednou z mladých obdivovatelek. neexistují žádné stopy, které by prozrazovaly, jestli šlo o technickou závadu či úmyslný čin. Jisté však je, že ten den odešel jeden z nejvýznamnějších umělců své generace. Jiří Šlitr tak nadále přežívá hlavně díky své hudbě. Smrt je však stále zahalena tajemstvím.

Zdroje: Česká televize, csfd.cz, blesk.cz

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů