4.4 C
Prague
Sobota, 20 dubna 2024, 2:04
- Reklama -
DomůLifestyleKukačky a První republika na Voyu: Česká televize prodala práva kvůli finanční...

Kukačky a První republika na Voyu: Česká televize prodala práva kvůli finanční situaci

Oblíbená aplikace Voyo získala nedávno půl milionu předplatitelů. Nově nabízí také sekci „Znáte z České televize“, kde najdou diváci své oblíbené seriály – nechybí Kukačky, První republika nebo Zločiny Velké Prahy. Důvodem překvapivého spojení jsou samozřejmě peníze.

Kdo si v posledních dnech myslel, že špatně vidí, když v aplikaci televize Nova našel seriály a filmy České televize? Nově nabízí Voyo komediální seriál Dobré ráno, Brno!, úspěšné Kukačky, unikátní První republiku, detektivní Zločiny Velké Prahy či minisérii Herec. Z filmů nabídne videotéka trháky zesnulé režisérky Marie Poledňákové Jak vytrhnout velrybě stoličku nebo Jak dostat tatínka do polepšovny.

Tajemství režisérky Marie Poledňákové

Se druhým zmíněným filmem se přitom pojí kuriózní zajímavost. Vyvolal totiž pozdvižení na mezinárodním festivalu v Monte Carlu. Odborná porota tehdy Tomáše Holého označila za nejlepšího dětského herce od Shirley Templ a na počest Poledňákové uspořádala slavnostní oběd. Film získal také cenu Zlatá nymfa a Cine del Duca, která se uděluje režisérům do 30 let. Poledňákové bylo přitom tehdy 37 let. Po návratu se ale zlaté sošky zmocnil ředitel Československé televize Tomáš Zelenka. Když odstoupil, soška se ztratila. Její osud je dodnes neznámý.

Oblíbené dva filmy měly mít i pokračování, kterého se však dočkaly až po letech. Ve třetím pokračování totiž už Tomáš Holý hrát nechtěl. Tehdy studoval práva, s Poledňákovou se tak dohodli, že zahraje jen malou roli. Točit se mělo v roce 1990, Holý ale tragicky zemřel při autonehodě. Režisérka tak projekt opustila, v roce 1996 ho ale vydala knižně. Po přepracování natočila o mnoho let později film Jak se krotí krokodýli. Postavu Vaška zde zahrál Jiří Mádl.

Na vině je finanční situace České televize

Už před nějakou dobou přitom Česká televize s První republikou vplula na americkou streamovací aplikaci Netflix. S Voyem spolupracuje veřejnoprávní televize poprvé. Nijak se přitom netají tím, že důvodem jsou především peníze. Kvůli vysoké inflaci a televiznímu poplatku, který se už léta nezvyšuje, je Česká televize nucena hledat další cesty, jak navýšit své příjmy. „Spolupráce s VOD platformami je jednou z nich,“ řekla mluvčí ČT Karolína Blinková.

Licence k seriálům neprodala exkluzivně, nadále tak budou dostupné pro uživatele iVysílání. „Klíčovým pilířem Voyo je kvalitní lokální obsah. Ten si tvoříme sami, ale hledáme i další cesty, jak pro naše uživatele získat oblíbené české formáty. Proto jsme oslovili Českou televizi a dohodli se s ní na možnosti nabízet některé její vybrané formáty i u nás na platformě. Spolupráce to bude jistě plodná a dlouhodobá, o přidávaných seriálech či dalších pořadech budeme informovat průběžně. Název karuselu ‚Znáte z České televize‘ vznikl po dohodě s Českou televizí,“ řekla za TV Nova Barbora Dlabáčková.

V hlavní roli Biser Arichtev

Voyo pořídíte za 159 Kč měsíčně, dnes se podle údajů, které zveřejňuje TV Nova, pyšní půl milionem uživatelů. Při takovém počtu jsou zisky na předplatném pro Novu ve výši bezmála 80 milionů měsíčně.

Kukačky nebo První republiku přitom natočil stejný režisér, který má za sebou hned několik úspěšných projektů pro televizi Nova. Stojí za nimi Biser Arichtev, manžel herečky Veroniky Arichtevy. Pro Novu natočil například seriál O mě se neboj, minisérii Guru nebo aktuální Zlatou labuť.

Druhou sérii Kukaček mohou diváci sledovat každý pátek „na jedničce“, tu první najdou teď také na Voyu.

Zdroj: TV Nova, Voyo, lupa.cz, wikipedia.org, ČSFD

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů