6.3 C
Prague
Pátek, 19 dubna 2024, 6:04
- Reklama -
DomůOsobnostiJean Marais při natáčení Fantomase denně trpěl

Jean Marais při natáčení Fantomase denně trpěl

Maska Fantomase v Česku zlidověla. Francouzská komedie s prvky akčního filmu a detektivky byla a je nadále velmi populární a v socialismu působila jako zjevení. Do kin se u nás poprvé Fantomas dostal dlouho po francouzské premiéře, a to dokonce v trochu jiném pořadí. Jaké další zajímavosti se vážou ke vzniku této legendární filmové postavy? 

Prvně je nutné podotknout, že postava Fantomase má svou předlohu v literatuře. Spisovatel Pierre Souvestre si ho ovšem nevymyslel v gumové masce, jak ji známe z filmu, ale ve škrabošce. Snímek Fantomas, kterého zvěčnil lamač dívčích srdcí a ikona francouzského herectví Jean Marais, vznikl v roce 1964 a do české kultury se promítl velmi netradičně. 

Rodinné trauma

Sám Jean Marais musel na natáčení trávit ve své masce denně skoro šest hodin, což ho evidentně nelimitovalo ke skvělým hereckým výkonům. Pravdou je, že celodenní frustraci mohl schovat právě za masku slavné filmové postavy. K úplnému jádru věci je dobré zmínit historii samotného jména Fantomas. 

To vychází z latinského a řeckého phantasma – tedy duch, fikce, klam, iluze. K tomuto slovu se vyjádřil dokonce psycholog Carl Gustav Jung, který tvrdí, že fantom znázorňuje události rodinné minulosti, které byly potlačeny a nyní se znovu objevují v mysli psychicky narušeného pacienta. 

Tento jev se však neotiskl ani do knihy, ani do filmu, kde je tato postava znázorňována pouze v detektivním a komediálním žánru. Žádnou velkou psychoanalýzu tedy ve filmu Fantomas nenajdete. 

Fantomas na hokeji

Nedílnou součástí filmu Fantomas je i populární francouzský komediální herec Louis de Funes. Ten v roli komisaře Juveho na konci snímku říká, že dříve uměl plaval, ale už to zapomněl. Paradoxně tím vlastně vystihl jednu z věcí, které Louis de Funes ve svém životě dlouho tajil. Neuměl totiž plavat a před smrtí se to přál naučit, nikdy to však nestihl. 

Když se vrátíme k představiteli hlavní role Jeanu Marais, tak se v některých záběrech objevuje společně s postavou Fantomase. I když většinu času muž pod maskou byl právě tento Jean Marais, musel někdy využít služeb dvojníka, tedy spíše jiného herce. Byl jím Christian Toma, který jinak hrál ve filmu jednoho z policistů. 

Ještě jednou ze zajímavostí je fakt, že si Jean Marais sám masku navrhnul. No ještě aby ne, když v ní byl schován každý den během natáčení. Samotná maska v Česku zlidověla. Paradoxně však ne kvůli filmu, ale díky hokeji. Na každém mistrovství světa totiž narazíte na českého anonymního fanouška, který je oblečen v této klasické gumové masce.  

Zdroje: csfd, britannica.com, kinocult.com

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů